Cirkus Cirkör presenterar Limits


Limits – en turnerande Cirkus Cirkör föreställning i regi av Tilde Björfors med urpremiär 19 mars 2016

2015 firade Cirkus Cirkör 20 år som gränsöverskridare! Under Tilde Björfors konstnärliga ledarskap har Cirkus Cirkör konsekvent utforskat gränser och gränsöverskridanden i föreställningar och i forskningsprojekt liksom i cirkusens interaktion med samhälle, publik och deltagare. I skenet av Europas allt hårdare gränsdragningar mot omvärlden och de konsekvenser som stängda gränser medför, har Cirkus Cirkörs röst som förespråkare av gränsöverskridande blivit starkare. Dagens Nyheters recensent utnämnde Cirkus Cirkör till skapare av en ny genre; ”nycirkusaktivism”, efter att ha sett föreställningen Borders under 2015.

Med den nya produktionen Limits fortsätter arbetet och frågorna: Är en begränsning en realitet eller något påhittat? Är en begränsning ett stopp eller en motivation till att hitta nya vägar?

Någon har ritat streck och delat in världen i olika begränsade delar. Vi bygger staket runt våra trädgårdar, murar, stängsel, har beväpnade arméer runt våra länder. Men människan har aldrig velat stanna på ett och samma ställe.

På klassiskt Cirkus Cirkörmanér kommer Limits att vända upp och ner på perspektiven. Med kraft, möjlighetsfokus och uppkäftigt engagemang balanseras en värld av flykt, migration och nya gränser mot artisternas personliga gränser i form av risk, smärta, gruppen och kroppens begränsningar. Det är svårt att överskrida gränser utan stunder av kaos och oordning men dagens läge kräver nya grepp!

Plats Stora scen
Längd 2 tim 20 min ink. paus
Pris Ordinarie 350 kr*
*under 26 år, 200 kr, pensionär 320 kr, grupp om minst 10 biljetter 300 kr, scenpass 300 kr

Medverkande artister Anton Graaf, Einar Kling-Odencrants, Manda Rydman, Peter Åberg, Saara Ahola
Regi och koncept Tilde Björfors
Kompositör Samuel Andersson
Scenografi Tilde Björfors, Fanny Senocq, Stefan Karlström, Joel Jedström och ensemblen
Koreografi Olle Strandberg
Kostym Jonna Bergelin
Videoscenografi/projektioner Johannes Ferm Winkler och Per Rydnert/Visual Relief, Tom Waldton
Producenter Sara De Vylder och Amy Fee
Foto Mattias Edwall

I rollistan till Limits märks de unga teeterboard-artisterna Anton Graaf och Einar Kling-Odencrants som nyligen vann guldmedaljen på prestigefyllda Festival Mondial du Cirque de Demain i Paris. Ensemblen inkluderar också kautschukartisten Manda Rydman som bland annat setts i Wear it like a crown samt parakrobaten/jonglören Peter Åberg och hans luftakrobatpartner Saara Ahola som båda nyligen medverkade i Borders. Musiken skrivs av Samuel Andersson som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkör-föreställningarna Knitted Piece, Knitting Peace och Borders.

Press
”Cirkus utan gränser vill väcka debatt”
– Ylva Lagercrantz Spindler, SvD, 16/2 2016

”Sverigekroppen måste tänja gränser”
– Erika Josefsson, Metro, 17/3 2016

”Gränslös cirkus på teatern”
– VLT, 18/3 2016

”Cirkus Cirkör överskrider gränser i Limits”
– Abigail Sykes, Landets Fria Tidning, 18/3 2016

Skriv ut