Tidigare föreställningar

Klubb Maskrosen

20 februari 2020


Arrangörskollektivet Maskrosen bjuder in till klubbkväll på Västmanlands Teater den 13 mars. 

– En kväll fylld av livemusik i två akter, bar och en DJ som håller dansgolvet igång hela kvällen.

Artister under kvällen

Riike Mo
Tidigare har vi sett Erik Moberg i indierockbandet Johnny Rex och rock/hiphop-bandet Heroic.
När han nu går solo under namnet Riike Mo hämtar han sin inspiration till musiken från Bon Iver, Loney Dear, Blonde Redhead och klassisk sakral musik.

Many Voices Speak
Matilda Mård debuterade hösten 2016 under namnet Many Voices Speak och gav snabbt ut tre singlar, bland annat en tolkning av låten Blue Moon. Singeln hyllades internationellt och fick en plats på Billboards emerging artist Chart.

Many Voices Speak drar sina musikaliska referenser till bland andra Beach House och Destroyer som körts genom ett David Lynch-filter. Och hämtar influenser från såväl folk- och indievärlden.

DJ Grandthunder Juntao
DJ Grandthunder Juntao håller dansgolvet igång med allt från motown, soul, funk och det bästa från den distade gitarrens värld. Som kvällens DJ ser han till att det svänger före, mellan och efter artisterna.

Maskrosen är en ideell förening som verkar för att skapa fler forum för bra livemusik i Västerås. Alla intäkter går oavkortat till verksamheten. Vill du stötta föreningen? Bli medlem på plats den 13/3.

Plats Teatercaféet
Pris 150 kr*
*Endast kortbetalning på plats, inget förköp och begränsat antal platser

Turné – Hur man lever!

17 januari 2020

Publiksuccén Hur man lever! – med Marit och Andreas turnerar under våren 2020 i Västmanland.

Publikcitat om föreställningen:
”Utmärkt! Missa inte!”

”Det var en härlig föreställning! Rolig, överraskande och djup. Fin musik och bra texter. Och dansen på slutet. Se den!”

”Berörande, vackert, roligt! En fantastisk föreställning!”

”En föreställning som innehåller allt! Marit o Andreas är helt underbara. Vilket samspel och det här får Ni högsta betyg för!”

”Fantastiskt föreställning, vill se den igen!”

______________________________________________________________

Om föreställningen:

En kom-ihåg-lista av och med Marit och Andreas

1. Ta hand om dina medmänniskor
2. Tacka aldrig nej till bärhjälp
3. Gör en föreställning med en vän om hur man lever. Låt den bland annat innehålla nyskriven originalmusik och en vacker dans om fula strumpbyxor
4. Ge allt

Följ med på en musikalisk lektion i två akter där musikerna, kompositörerna, scenaktörerna och vännerna Marit Bergman och Andreas Kullberg på höga hästar ger oss ett knippe självlärda okunskaper till nyskriven musik. Tillsammans med publiken summerar de livets misslyckanden och triumfer och frågar sig; vad lärde vi oss egentligen på det?

På scen Marit Bergman, Andreas Kullberg

Regiöga Niklas Hjulström
Scenografi Linn Westin
Ljusdesign Sofia Linde

Öppna repetitioner – Bellman 2.0

17 januari 2020

Välkommen till öppna repetitioner den 12 februari och 19 februari!

Vid två tillfällen i höst har du möjlighet att följa repetitionsarbetet av teaterkonserten Bellman 2.0 som har premiär 29 februari 2020 på Stora scen. Under de öppna repetitionerna får du som publik möjlighet att se hur regissör och skådespelare arbetar in action.

Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Varmt välkommen!

Plats Stora scen
Längd 1 timme

Nu när jag ändå är här

20 november 2019

På grund av rådande omständigheter med Coronaviruset har styrelsen för Västmanlands Teater beslutat att göra ett uppehåll i teaterns publika verksamhet fram till den 31 mars. Har du biljetter till en inställd föreställning? Läs mer här hur du går tillväga. 


Spelas som soppteater 18 mars och 25 mars 

Någon gång måste man sluta väja för den av sina tankar som man fruktar allra mest. Möt den ofrivillige patienten som uppsöker en psykolog för att egentligen bara slippa genomföra en planerad resa, men blir kvar och tillsammans med henne utforskar orsakerna bakom sin ovilja.

Plats Teatercaféet
Pris 220 kr (soppa, bröd, kaffe och teater)*
*Max fyra biljetter per person och föreställning

På scen Gunilla Nyroos och Lennart Hjulström

Äktenskapet – en show som står ut

20 november 2019


Spelas som soppteater 11 mars 

De äkta makarna, komikern Malin Appeltoft och skådespelaren Tobias Aspelin, blottar äktenskapets mindre ljusa och fräscha verklighet, långt från livsstilsmagasinens glättiga sidor. Efter flera år av poddande, i podcasten ”Äktenskapet”, där de sparrat varandra med hårt igenkänningshumor och bjudit på smärtsamt pinsamma ögonblick sätter de nu upp sin första gemensamma show.

Plats Teatercaféet
Pris 220 kr (soppa, bröd, kaffe och teater)*
*Max fyra biljetter per person och föreställning

På scen Malin Appeltofft och Tobias Aspelin

Strindberg x4

20 november 2019

Foto: Peter Holgersson AB

Spelas som soppteater 4 mars kl 12 och kl 15 

Låt Patrik Voight vara din ciceron in i Strindbergs H.C. Andersen-inspirerade universum och ta del av vackra, sorgsna, kluriga och kloka berättelser. Föreställningen bygger på novellerna ”Tobaksladans hemligheter”, ”Stora grusharpan”, ”Ett halvt ark papper” samt ”Fotografi och filosofi”.

Plats Teatercaféet
Pris 220 kr (soppa, bröd, kaffe och teater)*
*Max fyra biljetter per person och föreställning

På scen Patrik Voight

Djävla Mansfolk! – Hyllning till Monica Z

20 november 2019


Spelas som soppteater 19 februari 

Med avstamp i Värmlands mylla tolkar musikalartisten Åsa Bergh Monica Zetterlunds repertoar på sitt eget, personliga sätt. Tillsammans med Klabbe Hörngren på piano och Bosse Sandberg på flöjter, basklarinett, sopransaxofon och munspel, skapas en extrem live-känsla med texten i centrum och humorn i bakfickan. Hyllningen är inte bara till Monica, utan också till alla de fantastiska svenska textförfattare som hon omgav sig med och inspirerade. Det blir enkelt, vackert, ömt…och rivigt!

Plats Teatercaféet
Pris 220 kr (soppa, bröd, kaffe och teater)*
*Max fyra biljetter per person och föreställning

På scen Åsa Bergh med musiker

Hasse & Tages Sverige

20 november 2019


Spelas som soppteater 12 februari 

En nostalgisk resa, med humoristiska övertoner, genom ett svunnet folkhem. Med utgångspunkt i Hasse & Tages texter och melodier berättar vi om det Sverige som fanns förr, som skapade den värld vi nu lever i. Musik och humor är centrala delar som tillsammans med notiser och nyheter från åldriga dagstidningar väver en nostalgisk berättelse där vi både minns den tid som var men också ställer oss frågan: Var allt verkligen bättre förr?

Plats Teatercaféet
Pris 220 kr (soppa, bröd, kaffe och teater)*
*Max fyra biljetter per person och föreställning

På scen Johan Rudebeck och Eric Skarby

Hon som kom före

20 november 2019


Spelas som soppteater 29 januari
Kvinnorna som banade väg och satte spår. Vad bär vi med oss från de som kom före, de vi sneglade beundransvärt på och såg upp till på avstånd? Med sång, anekdoter och personliga reflektioner minns Sanna Martin några som verkligen gjort avtryck, som ledstjärnorna Margaretha Krook, Sonya Hedenbratt och Bette Midler.

Plats Teatercaféet
Pris 220 kr (soppa, bröd, kaffe och teater)*
*Max fyra biljetter per person och föreställning

På scen Sanna Martin och Sven-Eric Dahlberg

Monica Z & Jag

08 november 2019


Spelas 13 november, Teatercaféet

– Ett varmt, intimt och personligt porträtt av Monica Zetterlund, hennes sånger och liv.

Sångerskan Lena Nilsson skapar tillsammans med sin pianist Carina E Nilsson en föreställning med innerlig atmosfär fylld av glädje, humor, kärlek och minnen, men den speglar också djupet och svärtan i Monicas artisteri och person. Härligt sväng, stämningsfull eftertanke och glimten i ögat. Med sin unika scennärvaro och fantastiska röst skapar Lena och Carina en föreställning som berör!

Lena Nilsson är en sångerska med lång karriär och ni känner bl a igen henne ifrån jazzsånggruppen Avec som var ständiga gästartister i ”Allsång på Skansen under 3 år. Turnéer i hela landet, ett stort antal TV-program, spelningar på jazzklubb i London, visfestivaler och skivinspelningar är ett litet axplock ur sammanhang hon medverkat i. 2017 gav Lena ut skivan ”Monica Z & Jag” och föreställningen har bl a spelats för utsålda hus på Kulturhuset Spira i Jönköping, Stockholm Jazz Festival och på Göteborgsoperans Skövdescen.

Carina E Nilsson är en av landets mest välmeriterade pianister och har bl a varit kapellmästare för Taube today på Västmanlands Teater, för Parkteaterns huvuduppsättning 2019, turnerat tillsammans med Mattias Enn för Riksteatern och är musikaliskt ansvarig för succén ”Från Broadway till Duvemåla”.

Sagt om föreställningen:
”Vilken röst, fingertoppskänsla och värme. Musikalisk underhållning i världsklass!”

”Man imponeras av Lena Nilssons fina förmåga att tränga in i och gestalta sångerna och – vilken publikkontakt!”

”Här får vi en lysande Lena i ett avskalat format, som hon fyller med varma och innerliga tolkningar av Monica Z-låtar. Briljant, om ni frågar mig.”

Monica Z & Jag ersätter soppteatern Renegades. 

Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Lena Nilsson & Carina E Nilsson
Regi Anders Butta Börjesson
Manus Lena Nilsson & Anders Butta Börjesson

Soppa Morotssoppa
Soppa serveras 30 minuter innan föreställningsstart.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Biljettsläpp för vårens föreställningar 2020

01 november 2019


Carl Michael Bellman, August Strindberg och starka kvinnor som banade väg och satte spår – nu släpps vårens teaterbiljetter!   

Måndag 25 november släpps biljetterna till vårens föreställningar på teatern. Vi presenterar en repertoar med helt nya koncept och gamla kära återseenden.

Ta del av kvällsunderhållning och After Work i Teatercaféet, boka dina platser till färska soppföreställningar och var med när Stora scen vibrerar till tonerna av Carl Michael Bellman i Bellman 2.0– en teaterkonsert av Nikolaj Cederholm och Kåre Bjerkø, samma team bakom föreställningen Taube today (2017). Även August Strindbergs klassiska pjäs Moderskärlek får ny klädsel när regissör Anna Pettersson tolkar relationen mellan en mor och dotter i skärgården.

Biljetterna släpps på ticketmaster.se och i biljettkassan kl 12.00. Teaterhuset står öppet från 11.30. Vi bjuder på bubbel och snacks. Välkommen!

Vårens program:

Scenkväll med Jonas & Mattias (start 17 januari)
Kvällsunderhållning med mat och dryck uppe i Teatercaféet. Mathias Wiik och Jonas Örhn bjuder på stand up, improvisationsteater och ofiltrerade samtidsbetraktelser.

Fredagsgästen (premiär 24 januari)
Teaterns kompositör och musiker Andreas Kullberg möter intressanta artister och musikpersonligheter i ett delvis improviserat och för varje kväll unikt musikaliskt samtal.

Soppteater (premiär 29 januari)
Hyllningar till kvinnor som banade väg och satte spår, nostalgiska resor genom folkhemmen och djupdykningar i äktenskapets skiftande vardag. Välkommen till en ny säsong med färska soppteaterföreställningar.

Bellman 2.0 (premiär 29 februari)
Upplev en av tidernas största poeter på ett sätt du aldrig gjort tidigare. Carl Michael Bellmans visor tolkas musikaliskt, dramatiskt och visuellt. En teaterkonsert i samarbete med Uppsala Stadsteater, av Nikolaj Cederholm och Kåre Bjerkø som under 2017 skapade föreställningen Taube Today.

Moderskärlek (premiär 15 april)
På en badort i skärgården uppdagas lögner mellan mor och dotter. Upplev regissör Anna Petterssons nytolkning av August Strindbergs klassiska och älskade pjäs. Föreställningen är ett samarbete mellan Västmanlands Teater och Strindbergs Intima Teater.

HOLD  (premiär 2 juni)
Acting for Change, en teaterverksamhet för asylsökande och nyanlända, gör en föreställning om hur det är att vara nyanländ i Sverige.

Mozarts Kvinnor (premiär 3 juni)
Till Mozarts ljuva toner får vi lyssna till historier om olycklig romans och längtan efter äkta kärlek. En föreställning med sångare från Kammaroperautbildningen och instrumentalister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

 

Öppen repetition – Hur man lever!

21 oktober 2019

Foto: Adam af Ekenstam

Följ Marit Bergman och Andreas Kullberg i sin process att skapa musikföreställningen Hur man lever! De bägge musikerna, kompositörerna, scenaktörerna och vännerna bjuder in dig vid ett tillfälle, innan premiär, för att få se ett genomdrag av föreställningen.

Teatercaféet är öppet för pausservering och håller öppet en timme efter den öppna repetitionen. Varmt välkommen att förboka fika till pausen från klockan 17.30.

Vad är ett genomdrag?
När ensemblen under repetitionsperioden i övningssyfte spelar pjäsen från början till slut.

Fri entré och ingen föranmälan krävs

Plats Lilla scen
Längd ca 2 timmar inkl paus

På scen Marit Bergman, Andreas Kullberg
___________________________________

Om föreställningen: 

En kom-ihåg-lista av och med Marit och Andreas

1. Ta hand om dina medmänniskor
2. Tacka aldrig nej till bärhjälp
3. Gör en föreställning med en vän om hur man lever. Låt den bland annat innehålla nyskriven originalmusik, en vacker dans om fula strumpbyxor och en laserharpa som heter Lisbet
4. Ge allt

Följ med på en musikalisk lektion i två akter där Marit Bergman och Andreas Kullberg på höga hästar ger oss ett knippe självlärda okunskaper till nyskriven musik. Tillsammans med publiken summerar de livets misslyckanden och triumfer och frågar sig; vad lärde vi oss egentligen på det?

Berättarkväll – kom och berätta dina minnen om Asea

29 september 2019

Morfar, Sigfrid och jag: Författaren och journalisten Anders Lif berättar sin personliga historia om Asea.

Våren 2021 har Västmanlands Teater premiär på en föreställning som bygger på historien om Asea. Redan nu drar vi ingång arbetet och bjuder in till berättarkvällar på teatern. Precis som i uppsättningen av ”Den stora branden” vill vi bygga handlingen på verkliga berättelser och livsöden. Har ditt liv eller någon nära dig påverkats av Asea? Kom och berätta! Du som bara är nyfiken på ämnet och föreställningsprocessen är också välkommen.

Under berättarkvällen i januari får du lyssna till en personlig berättelse av Anders Lif, författaren bakom boken ”Erik Hahr – Arkitekten som formade Västerås”. Niklas Hjulström, teaterchef och regissör, och Jerker Beckman, dramatiker, berättar om processen kring arbetet med pjäsen.

Varmt välkommen att skapa teater tillsammans med oss!

Nästa datum: 22/1
Var: Teatercaféet
Hur: Fri entré, anmäl dig gärna via e-post till: receptionen@vastmanlandsteater.se

Längd: ca 2 timmar

Kulturnatten 2019

26 augusti 2019

Välkommen till en fullspäckad kulturnatt på Västmanlands Teater den 14 september 2019! 

Kulturnatten på Västmanlands Teater bjuder på danceoke och öppna repetitioner. Dansa loss i discoljus på Lilla scen och se öppna repetitioner av höstens föreställningar Den hemliga resan och Människor och människor.

Var: Teaterhuset
När: kl 18.00-21.30 
Hur:
Fri entré till alla aktiviteter

Kulturnatten på teatern

Öppen repetition: Den hemliga resan, Caféscenen
Kl 18.00-18.30
kl 19.00–19.30
kl 20.00–20.30

Se smakprov från barnföreställningen Den hemliga resan. Tillsammans med 40 barn från Fredriksbergsskolan på Råby skapas föreställningen utifrån barnens tankar och funderingar kring livets existentiella frågor. Föreställningen har premiär 5 oktober 2019.

Öppen repetition: Människor och människor, Stora scen
kl 18.30-19.00
Kl 19.30-20.00
kl 20.30-21.00

Se smakprov från höstens stora föreställning Människor och människor. En föreställning om mod, smärta och drömmar. Emma Broström som gjorde teater av Mig äger ingen är nu tillbaka på teatern och skildrar Västerås i en nutida anda med denna föreställning. Människor och människor har premiär 28 september 2019.

Danceoke, Lilla scen
kl 19.00–19.30
kl 20.00-20.30
Kl 21.00-21.30

Vad är Danceoke?
Karaoke känner du kanske igen, men har du provat danceoke?

I discoljus på Lilla scen dansar vi gemensamt till kända musikvideos.
Kom som du är och släpp loss! Allt du behöver göra är att titta, härma, dansa.

Danceoken leds av ÖFA-kollektivet – ett scenkonstkollektiv, en stödgrupp och ett nätverk. Sedan starten 2004 har de arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och performances. 

Fredagsgästen – Pia Johansson

23 augusti 2019

Fredagsgästen – musikshowen där Carin Hjulström och Folke Alin med gäster flätar samman musikaliska framträdanden och djupa samtal.

I november får Carin Hjulström besök av Pia Johansson⭐

Pia Johansson är en svensk skådespelare, komiker, radio- och TV-underhållare, föreläsare och moderator. Under åren har hon medverkat i en rad teater- och filmproduktioner. Johansson har även varit gäst i ett flertal tv- och radioprogram, däribland ”Så ska det låta” och ”radions Sommar”. Hon har också varit en av de återkommande medverkande i radioprogrammet ”På minuten” och TV-programmet ”Parlamentet”. Pia Johansson föreläser även regelbundet om kreativitet, retorik och kroppsspråk.

Hur är det att vara en av Sveriges mest folkkära komiker? Vart kommer drivkraften ifrån? Och blir man någonsin trött på att vara i offentlighetens ljus?

Plats Lilla scen
Längd ca 2 timmar inkl paus
Pris 200 kr 

På scen Carin Hjulström och Folke Alin med Pia Johansson

Fredagsgästen – Katarina Dalayman

23 augusti 2019


Fredagsgästen – musikshowen där Carin Hjulström och Folke Alin med gäster flätar samman musikaliska framträdanden och djupa samtal.

I oktober får Carin Hjulström besök av operasångaren Katarina Dalayman⭐

Katarina Dalayman är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Dalayman är verksam på hela världens konsert och operascener, exempelvis Opéra Bastille i Paris, Metropolitan Opera, New York, Deutsche Oper Berlin, La Scala, Milano, Aix-en-Provence, Semperoper i Dresden, Barcelona, Salzburg med flera.

Hur är livet som ständigt resande sopran? Vilka insikter har hon fått från branschen? Och får vi kanske höra ett smakprov från denna starka och skarpa stämma?

Plats Lilla scen
Längd ca 2 timmar inkl paus
Pris 200 kr 

På scen Carin Hjulström och Folke Alin med Katarina Dalayman

Fredagsgästen– Rennie Mirro

23 augusti 2019

Fredagsgästen – musikshowen där Carin Hjulström och Folke Alin med gäster flätar samman musikaliska framträdanden och djupa samtal.

Först ut som gäst är sångaren, dansaren och skådespelaren Rennie Mirro⭐

Med ca 30 års erfarenhet av showbiz och med sina dubbla guldmasker för bästa manliga huvudroll i ”Grease” och ”Singing in the rain” – är Rennie en av landets mest meriterade musikalartister. På senare år har han även etablerat sig som ren skådespelare med roller på både teaterhusen runt om i Sverige och i några av de större svenska tv-serierna så som ”Anna Holt”, ”Livet i Fagervik” och ”Äkta människor”.

Dessutom driver han sedan 2003 ett eget produktionsbolag och är sedan 2016 teaterägare för Teatern under bron, TUB.

Vad har han lärt sig från sina tre decennier i nöjesbranschen? Och vad är egentligen favoritområdet – sång, dans, film eller teater? Det är vi nyfikna på!

Plats Lilla scen
Längd ca 2 timmar inkl paus
Pris 200 kr 

På scen Carin Hjulström och Folke Alin med Rennie Mirro

Cirkusskola med gycklargruppen TRiX

04 juni 2019

Cirkusskola med gycklargruppen TRiX

Vill du också lära dig att jonglera, gå på lina, hjula eller cykla enhjuling? Då ska du komma till Råby och Bäckby den 12 & 13 augusti! Västmanlands Teater erbjuder kostnadsfri cirkusskola i samarbete med erfarna cirkuspedagoger från Gycklargruppen TRiX. Den 15 augusti får alla som vill vara med och visa vad de har lärt sig visa upp det på Parkteatern i Stadsparken.

Öppet för alla åldrar från 2012 (7 år).
Ingen föranmälan krävs – bara att dyka upp! (först till kvarn).

Datum och plats:
Råby: 12 augusti kl 10.00-12-00 och kl 13.00-15.00
(Gymnastikhallen, Råby aktivitet och konferens)
Bäckby: 13 augusti kl 10.00-12-00 och kl 13.00-15.00
(Gymnastikhallen, Bäckbyhuset)

Gycklargruppen Trix – Parkteater

04 juni 2019

Gycklargruppen TRiX

Under årets Parkteater bjuder TRiX in till ett inferno av jonglering och dumheter – en sprakande gycklarföreställning helt enkelt. Gruppen kommer också avslöja hemligheter inför ”Out of Space”, den rymdiga föreställningen som Gycklargruppen TRiX och Västmanlands Teater gör tillsammans senare under vintern!

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Cirkusskola med TRiX på Råby och Bäckby 12-13 augusti: 

Vill du också lära dig att jonglera, gå på lina, hjula eller cykla enhjuling? Då ska du komma till Råby och Bäckby den 12 & 13 augusti! Västmanlands Teater erbjuder cirkusskola i samarbete med erfarna cirkuspedagoger från Gycklargruppen TRiX. Den 15 augusti får de som vill vara med och visa vad de har lärt sig på Parkteaterns scen utanför Västmanlands Teater.

Öppet för alla åldrar från 2012 (7 år). Ingen föranmälan krävs – först till kvarn. 

Datum:
12 augusti kl 10.00-12-00 och kl 13.00-15.00: Råby
Gymnastikhallen, Råby aktivitet och konferens
13 augusti kl 10.00-12-00 och kl 13.00-15.00: Bäckby
Gymnastikhallen, Bäckbyhuset

 

Emil Jensen – Parkteater

28 maj 2019

Emil Jensen

Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, senast med Evert Taube-priset för sitt låtskrivande, men också för det engagemang som löper genom hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Emil Jensens senaste album ”En gemensam galning” tar sig an det gemensamma och ensamma, om våra mänskliga brister och skavanker, om normer, innanförskap och galenskap, om klimatförändringar, flykt och klass och inte minst kärlekshistorier i sjöväderprognosmiljö. I hans liveframträdanden varvas hans hans låtskatt med personliga mellansnack, komik och allvar, i en helt egen blandning.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Idomeneo – W. A. Mozart

27 maj 2019


Spelas på Lilla scen 13 juni och 15 juni 

I januari 1781 hade Idomeneo urpremiär i München. Med musikaliskt ursinne hade den 24-årige Wolfgang Amadeus Mozart komponerat vad som kommit att kallas för hans första mogna verk.

Ni får möta fyra unga sångare från kammaroperautbildningens sista år på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. Här gestaltas med sång, innerlighet och kraft Mozarts stormiga opera då löften bryts, offer krävs och kärlek betvingar de rasande gudarna.

Plats Lilla scen
Längd 2 timmar inkl paus
Fri entré och ingen föranmälan behövs.

På scen
Idomeneo – Viktor Johansson
Idamante – Frida Bergquist
Ilia – Amelie Flink
Elettra – Rebecca Hellbom

Regi Patrik Bergner
Musikalisk ledning Bengt-Åke Lundin
Konstnärlig chef Professor Lena Hellström-Färnlöf
Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Samarbete mellan Västmanlands teater och Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Emma Knyckare – Parkteater

27 maj 2019

Emma Knyckare

Emma Knyckare är en mycket uppskattad och flitigt anlitad radiopratare, programledare, konferencier, teaterapa, galavärd, skribent och festivalarrangör. Dessutom medverkar Emma ofta i TV. Bland annat har hon tillsammans med Felix Herngren varit programledare för TV-programmet ”Inte OK” och även medverkat i humorprogram såsom ”Hårdvinklat”, ”Intresseklubben” och ”Tror du jag ljuger”. Hon har även lett Melodifestivalens förfest. Sedan 2009 har Emma ståuppat och uppträder ofta på olika klubbar runt om i landet. Den 22 augusti gästar hon Parkteatern!

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Lindy & bon bon band – Parkteater

27 maj 2019

Lindy & bon bon band

Kasta er in i en dramatisk kabarévärld av fest, tragik, glöd och glädje! Musiken hämtas från alla stilar och epoker, från disco och Disney till flamenco-schlager och egna nyskrivna sånger. Lindy Larsson, skådespelare och sångare, frontar det djupt samspelta bandet som spelat ihop sedan innan rökförbudet på krogen.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Sala Storband – Parkteater

27 maj 2019

Sala Storband

Sala Storband har funnits sedan 1975 och har sedan start spelat med många kända namn som t ex Hayati Café, Meta Roos, Lill-Babs, Roger Pontare, Magnus Lindgren, Janne Schaffer, Håkan Broström och Victoria Tolstoy för att nämna några. Under årets Parkteater är de tillbaka med ny svängig jazz, funk och latin. Med sig har de två sångsolister.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Den hemliga resan – skolföreställning

21 maj 2019

Illustration: Björn Öberg

Under hösten 2019 erbjuder Västmanlands Teater föreställningen Den hemliga resan kostnadsfritt för mellanstadieklasser tillhörande Västmanland. Föreställningen kan spelas både på Västmanlands Teaters Lilla scen eller i skolans gymnastiksal. Den hemliga resan är en fristående uppföljare till föreställningen Resan hem som spelades 2017.


Den hemliga resan är en föreställning om det storslagna i livet som vi inte kan se. I föreställningen möter vi fyra udda figurer som ger sig ut på ett hisnande äventyr fyllt med musik, humor och spänning. Ett äventyr där märkliga möten sker med andra världar. För vad händer med oroliga själar som inte kommer till ro? Blir de spöken? Och vad gör man med ett spöke som gått vilse?Föreställningen är en hyllning till alla de som känner att de inte passar in.

Under våren har vi träffat 40 barn från Fredriksbergsskolan på Råby. Barnens tankar och funderingar kring de stora existentiella och filosofiska frågorna ligger till grund och utgör vårt manus.

 

Plats Turné* eller på Västmanlands Teater, Lilla scen
*På turné spelas föreställningen i skolans gymnastiksal.
Längd ca 1 timme
Målgrupp Årskur 4–6
Kostnadsfri
Antal platser 60 platser per föreställning

På scen Jonna Ljunggren, Bodil Malmberg, Henrik Olsson, Richard Sseruwagi

Idé och regi Bodil Malmberg
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljussättning Anders Lundkvist
Musik Richard Sseruwagi
Masköga Jessica Hedin 

Tekniska ramar att ta hänsyn till när föreställningen spelas i gymnastiksal
Byggtid 4 timmar och 15 minuter
Rivtid 1 timme
Spelyta 9x9m
Elkrav 3 fas 16A
Mörkläggning önskvärt

Har du frågor eller vill boka föreställningen?
Kontakta oss på: skola@vastmanlandsteater.se, tel 021–4704125

Allsång med VLT – Parkteater

17 maj 2019

Allsång med VLT

Kom och sjung med när VLT håller allsång i  Stadsparken/Teaterparken. Det blir en kväll fylld med musik och sång! Kulturredaktionens Erik Jersenius och musikern Janke Jönsson med kompband stämmer upp i parken med flera av kollegorna från MittMedia. Det bjuds på många fina allsångsklassiker och vill du vara med att nominera den låt du önskar höra från VLT-gänget ska du hålla utkik för nomineringstävling på vlt.se.

Den 23 augusti finns alla sångtexter med i VLT.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Florrie – Parkteater

17 maj 2019

Foto: Adam af Ekenstam

Florrie

I den varma sommarkvällen sitter  Florrie Hamilton, sista kvarvarande herrgårdsfröken på Högfors, och väntar på att författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou ska anlända. Hon ska hyra på herrgården, och Florrie ser fram emot många spännande samtal. Men när det knackar på dörren är det inte Emilia, utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, både till Emilia och till Florrie. 

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Romeo & Julia Kören – Parkteater

17 maj 2019

Romeo och Julia Kören: Ur Decamerone

Sprungna ur teatervärlden har Romeo & Julia Kören tagit fasta på det ideal där musik och sceniskt berättande hör samman. Ett framträdande av Romeo & Julia Kören är därför både en musikalisk och en visuellt uttrycksfull upplevelse. Kören är en ensemble som sjunger och samtidigt lever ut musiken — en egensinnig form av vokal dramatik.

Decamerone är en rad dramatiserade noveller ur Giovanni Boccaccios berömda verk med samma namn interfolierade med sånger av den italienska 1500-talskompositören Orazio Vecchi m.fl.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Allsång med DivineOpera – Parkteater

17 maj 2019

Allsång med DivineOpera

Divine bjuder på det bästa ur operans värld – ”opera-hittar” helt enkelt! Nessun dorma, O sole mio, Carmen-arior och väldigt höga toner skrivna av Mozart! Allt kombinerat med Divines charm, glädje och en stor portion humor! Vid tangenterna sitter Eric Skarby, en mästare på det mesta inom musikens värld.

Divine bjuder även in till välkända opera-allsånger och det kan hända att någon frivillig kan få prova på att stå på scen tillsammans med divorna. Divine vill sprida opera till alla överallt! Sommaren 2018 framträdde de bland annat i Åminne Folkpark i Finland, Parksnäckan i Uppsala och under EuroPride-festligheterna i Göteborg. Divine har även framträtt i TV på Allsång på Skansen, Gomorron Sverige, Go’kväll, Humorgalan, Moreaus med Mera samt på galor och middagar som Polarpris-banketten och Nobelfesten.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Özz Nûjen – Parkteater

17 maj 2019

Foto: Robert Eldrim

Özz Nûjen

Özz Nûjen är en av Sveriges största standup-komiker. Hans första soloshow ”Dålig stämning” hade premiär 2012 och turnerade i både Sverige och Norge under tre säsonger. Han har även medverkat i showen ”Sveriges Historia” som blev en stor succé. Under åren har Özz dessutom spelat i åtskilliga svenska filmer så som Wallander-deckaren ”Skytten”, ”Tusenbröder”,”Anna Holt”-serien och SVT:s sci-fi-serie “Äkta människor” som sålts till 50 länder.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!