Är vi beredda att kämpa för allas lika värde?

Längd
2 timmar inkl. paus 30 minuter
Scenmått
Bredd: 9 m Djup: 7 m Höjd: 5,5 m
Scen
Turnerande

Ögonblicket är berättelsen om Elizabeth och Hazel - om två unga flickor med olika utgångspunkter och om en av de mest uppmärksammade och upprivande händelserna i den amerikanska söderns och medborgarrättsrörelsens historia.

Det ikoniska fotografiet av Elizabeth Eckford och Hazel Bryan, taget i Little Rock i Arkansas den 4 september 1957, ger oss en ögonblicksbild av historien. Vid händelsen är flickorna femton och sexton år gamla och står på tröskeln in i vuxenlivet. Tiden har för en sekund stannat upp. Elizabeth, prydligt klädd i kjol och blus, ivrig och målmedveten på väg till skolan med 2500 enbart vita elever. Bakom ryggen på henne en mobb som försöker hindra henne att gå in och längst fram en rasande Hazel, som vräker rasistiska slagord efter henne. Tjugo år senare söker Hazel upp Elizabeth och ber om förlåtelse. Men är förlåtelse möjligt mellan människor där historien präglats av hat, trakasserier och våld? Hur försonas vi med vår historia?

Föreställningen är inspirerad av de händelser som ägde rum i Little Rock, Arkansas i slutet av 50-talet, och här tar Miriam Aïda och Ann Petrén oss genom det ögonblick som kom att påverka inte bara två kvinnor utan en hel medborgarrättsrörelse i USA. Berättelsen vävs samman med bluesinspirerad musik av och med världsartisten Eric Bibb samt Västmanlands Teaters hyllade Andreas Kullberg.

Premiär på turné

Föreställningen har premiär 21 oktober i Kungsör, på turné. ”Hemmapremiär” på Västmanlands Teater, Stora scen, den 4 november 2023.

 

Turné:
Lördag 21 oktober kl 18.00 – Premiär

Thor Modéen Teatern, Kungsör

Torsdag 26 oktober kl 18.00
Folkets hus, Fagersta

Söndag 29 oktober kl 18.00
Kulturhuset Korpen, Skinnskatteberg

Torsdag 2 november kl 18.00
Medborgarhuset, Arboga

Torsdag 9 november kl 18.00
Teaterbiografen, Norberg

Torsdag 16 november kl 18.00
Forum, Köping

Lördag 18 november kl 18.00
Folkets hus, Surahammar

Tisdag 21 november kl 18.00
Saga bio, Hallstahammar