Nyheter

En dag på jobbet som kostymansvarig

26 februari 2016

IMG_6480
Foto: Magnus Kaplan

En dag på jobbet
I torsdags blev en spännande dag för Gunilla Edlund Särneskog som jobbar som kostymansvarig hos oss på Västmanlands Teater. En miss vid kemtvätten gjorde att Ulla Tylén som spelar Stormamma höll på att bli utan kläder inför de två sista föreställningarna med Katt på hett plåttak.

Vid 9-tiden skulle Gunilla hämta ut två klänningar från kemtvätten inför kvällens föreställning, då hon upptäckte att Stormammas lila klänning i sidenorganza såg annorlunda ut. Alla de 42 handsydda blommorna hade förstörts i tvätten. Gunilla tänkte att hon ändå skulle hinna sy några nya blommor innan föreställningen som började kl 18, så hon tog med sig allt till kostymateljén på Bäckby. Väl där trädde hon klänningen på provdockan och insåg i samma stund att klänningen hade krympt rejält, både på längden och tvären.

Vad tänkte du då Gunilla?
– Ja, klänningen hade krympt en och en halv storlek, ca 6 cm, och den är redan ett fodral som det är. Så då var alternativen att antingen sprätta upp hela klänningen och försöka rädda den på det viset, eller be en bön att de hade tyget nere på stan i Västerås.

Vilket alternativ blev det?
– Insåg snabbt att jag aldrig skulle hinna sprätta upp allt, så kl 10.30 stod jag nere på Furulunds och köpte tyg till en ny klänning. Sen var det bara att trycka in tyget i maskinen och sy.

Hur var känslan vid det här laget?
– Känslan var ren panik. Jag vet ju också att det inte finns något liknande plagg på lagret, så enda chansen var att hinna sy en ny klänning. Fick det största adrealinpåslaget jag någonsin haft!

Men går det ens att sy en ny klänning på så kort tid?
– I vanliga fall tar det en vecka att sy den här typen av klänning ungefär, med allt förarbete och provningar. Men nu fick jag skippa att nåla och sånt. Det var bara att klippa till och trycka in tyget i maskinen, för att sen hoppas på det bästa. Jag hade aldrig hunnit om det inte hade funnits ett färdigt mönster att gå efter. Jag sydde inte ihop ryggen på klänningen, så kl 15 kunde jag ha en provning med Ulla för att se att den satt okej, och sen sydde jag färdigt resten. Kl 16.45 var klänningen klar, vilket gav mig ett litet fönster att göra några av de handsydda blommorna. En kvart innan föreställningen levererade jag klänningen. Visserligen var inte alla blommorna på plats, men ändå. Ibland är det små marginaler på teatern!

Hur känns det idag?
– Det känns bra att jag hann leverera klänningen. Idag gör jag resten av de 42 handsydda blommorna!

IMG_6484
Ulla Tylén provar den nya klänningen.

IMG_6483
Till vänster i bild ser du originalklänningen efter kemtvätt, och till höger den express-sydda nya versionen.

 

 

Niklas Hjulström blir ny chef för Västmanlands Teater

03 februari 2016

niklas_hjulstrom_foto_Ulrika_Nilsson

Niklas Hjulström blir ny chef för Västmanlands Teater. Hans förordnande är på fem år och han tillträder 1 juni 2016 men inleder arbetet redan under mars månad.
Här kan du ta del av det pressmeddelande som gick ut tidigare idag.

Om Niklas Hjulström
Som regissör och skådespelare har Niklas Hjulström sedan 90-talet varit verksam vid bland annat Folkteatern i Göteborg, Angeredsteatern och Stockholms Stadsteater. Han står bakom regin för bland annat Kafkas Processen (2005), Simon och Ekarna (2002-04) och Momo eller kampen om tiden (2006 i samarbete med Cirkus Cirkör). I rollen som skådespelare har han stor erfarenhet av både scen– och filmroller. Från filmen känner vi bland annat igenom honom som Benny Skacke i de tidiga Beckfilmerna, och på senare år som Annika Bengtzons man i filmatiseringarna av Liza Marklunds böcker och som en av huvudrollerna i Stenhuggaren (2009). I vår är han aktuell i Springfloden på SVT. På scenen har han medverkat i bland annat A Clockwork Orange (1995), Kuta och Kör (2008) och Dödsdansen (2011). Niklas har också en musikkarriär och har släppt tre album med bandet Cue. 1997 mottog han en Grammis för låten Burnin’.