Nyheter

Jag minns Magnus

13 juni 2014

image

Minnesord

Magnus Bergquist
Skådespelare, regissör och dramatiker, avled den 25 maj 2014, 58 år gammal

Det är tidig vår 2007. Jag har precis sett en teaterföreställning, min första som vuxen. Kort därefter ser jag att teatern söker en ekonom. Fascinerad av teaterns magi bestämmer jag mig för att söka tjänsten. Jag blir kallad på intervju. På teatern möter jag Magnus, en person full av energi och engagemang. Magnus blir mitt första möte med teatern, min guide till den magi jag upplevde som publik strax innan vi träffades.

Magnus var teaterchef hos oss under åren 2002 till 2008. Under sina sex år åstadkom han mycket. Han ökade antalet scener genom att bygga om repetitionslokalen till en black box. Han gjorde en stor satsning på verksamheten för barn och unga, bland annat genom ett samarbete med New York State Theatre Institute i USA. Och självklart regisserade han flera produktioner, bland annat publiksuccéerna Populärmusik från Vittula och LisaLouise.

Jag har många gånger imponerats av Magnus hängivenhet. Det han åtog sig, åtog han sig helhjärtat med sin fulla energi och sitt fulla engagemang. Det gällde både i sitt arbete som teaterchef och privat. Jag minns de många tillfällen vi delat på varsin spinningcykel, båda lika trötta men Magnus med mer vilja, mer kraft och större förmåga. Jag minns också en fest för några år sedan när vi sjöng Sing Star till tidigt på morgonen. Alltid med samma hängivenhet. Som medarbetare, med Magnus som min chef, är jag tacksam för den tillit och det förtroende som jag alltid kände från honom. Jag kände alltid att han trodde på mig och det arbete jag utförde. För mig har det varit ovärderligt, särskilt med tanke på att vi träffades i början av min yrkeskarriär.

Det har nu gått några veckor sedan Magnus dog. Jag har trott att mitt första möte med Magnus ägde rum den där våren för sju år sedan, men har precis insett att det första mötet ägde rum mycket tidigare än så. Redan i slutet av 1980-talet. Magnus spelade nämligen Yngve i ungdomsserien Dårfinkar och dönickar, min favoritserie. Magnus har redan funnits med mig i många år och kommer göra det även i framtiden.

Magdalena Bergfors Dahlin