Regissören berättar

08 december 2014

martinstor_fstbild

Martin Rosengardten, regissören av Den flygande handläggaren berättar om sina upplevelser under arbetets gång. I Den flygande handläggaren, som är en pjäs hämtad ur verkligheten, spelar sex skådespelare tillsammans med tolv statister. Emellanåt befinner sig alla 18 på scen samtidigt.

 Hur är det egentligen att jobba som regissör med så många människor på scen?

– Otroligt spännande, kul och svårt med massor av roliga problem att lösa.

 Hur kommer det sig att du regisserar Den flygande handläggaren?

 – Jag var tvungen att säga ifrån och det gör jag nu tillsammans med en massa fantastiska och kunniga människor på teatern. Det är ett akut läge i vårt land när uttryck som flödeseffektivitet, ledord, trovärdighet, kundcenter, lean och resultatorienterad tar över och knuffar ut uttryck som demokrati, medborgare, medmänniskor, vård och omsorg. Vi riskerar att glömma bort, eller inte hinna med att vara nyfikna människor som vill mer än att bara vara effektiva. Vi måste bry oss om varandra.

 Med dina ord – vad handlar pjäsen om?

– Den handlar om Sverige idag, ett land som är byggt på trygghet, omsorg och välfärd men som håller på att förlora allt. Den handlar om att ta tillbaka makten, att ta ansvar och se varandra som medmänniskor – inte kunder. Den handlar om den sjuka varböld som lagt sig över hela vårt land och vi använder Försäkringskassan som spelplats, men den skulle lika gärna kunna ha utspelats på i stort sätt vilken arbetsplats som helst. Problemen blir dock extra tydliga genom att utgå från en organisation som finns till för att hjälpa oss alla när, som Försäkringskassan själv skriver, ”livet tar en ny vändning”.

 Beskriv varför man ska komma och se den här föreställningen.

– Vi har gjort en föreställning som jag hoppas engagerar publiken, att ta upp kampen mot orättvisorna. Det är en skyldighet att ta de här frågorna på stort allvar och då är det alldeles förträffligt att ha en kul kväll på teatern, för kul kommer det bli, säger regissör Martin Rosengardten.

Kommentera