Kompositören berättar

08 december 2014

Andreas Kullberg

Fotografi Sven Dahlberg.

Andreas Kullberg är kompositör och musikansvarig vid Västmanlands Teater. Han har arbetat på teatern i nio år, något han själv tycker ”känns galet på ett bra sätt”. I höst skapar han musik till teaterns tolkningar av Ett Drömspel och Kung Markatta. Kanske har du även hört hans EP Someone not me, som släpptes förra året. Den här intervjun, och många fler, hittar du i vår programtidning som distribueras i länet. Om du vill kan du även ladda hem den här.

Hej Andreas! Hur är det att arbeta som kompositör?
Det är väldigt varierat och spännande att vara kompositör på en teater, eftersom det omfattar så många olika kompetenser och yrkesområden. Musik är för mig fullständigt livsnödvändigt. Det går inte en dag utan att jag känner tacksamhet över att få vara i den.

Hur kan din kreativa process se ut?
Först brukar det vara en period av sökande och idésprutande utifrån manus, samtal och repetitioner med ensemblen. Efter det föresöker jag samla idéerna till ett sound, en sättning eller en känsla. När det är klart följer en något mer konkret period av komponerande. Det gäller att försöka komma på något nytt varje dag. Ofta är det torka, men ibland så lossnar det, tack och lov.

Hur brukar du tänka när du tar fram musik?
Det beror mycket på pjäsen och förutsättningarna. Olika uppsättningar kräver olika saker. Ibland ska musiken ta mycket plats och vara i fokus. Ibland är det viktigt att den inte lägger sig i för mycket och alltför tydligt försöker peka i en viss känslomässig riktning. Musik påverkar både aktivt och undermedvetet. Den är omedelbar och ständigt pågående. På en teater relaterar ju konstformerna till varandra hela tiden och det är helheten som gör det slutgiltiga konstverket. Med det sagt, jag gillar musik som inte är rädd för att vara känslosam och uttrycksfull. Jag tycker att det är viktigt att den känns tillgänglig och full av liv.

Vad ser du fram emot på teatern i höst?
Jag hoppas på en hysteriskt kreativ och rolig tid tillsammans med alla fantastiska medarbetare på teatern, såväl nytillkomna som de jag jobbat med tidigare. Jag tror på en lugnare, mer fokuserad höst fylld av hårt konstnärligt arbete och mängder av spännande möten med publiken. Det ska bli galet kul.

Är du intresserad av att lyssna in dig på Andreas? Surfa in på hans hemsida www.andreaskullberg.com.

Kommentera