Västmanlands Teaters pjäs uttagen till prestigefylld scenkonstfestival

01 februari 2018

logga

Den 31 januari presenterades de uttagna bidragen till bibu 2018, Scenkonstbiennal för barn och unga, som går av stapeln i Helsingborg i maj. Ett av juryns utvalda bidrag är Västmanlands Teaters Rapport från ett omklädningsrum.

Bibu som anses vara Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för ung publik, har valt ut 16 pjäser som gjort avtryck under det gångna året. En av pjäserna är Rapport från ett omklädningsrum som spelades i omklädningsrum för högstadieklasser och idrottsföreningar, runt om i Västmanland, under våren 2017. Pjäsen är regisserad av Carl Olof Berg.

– Mitt mål med föreställningen är att ge fler kroppar och fler berättelser tillträde till våra omklädningsrum. Jag är så stolt över det här samarbetet mellan teatern, SISU och Hallstahammars kommun och glad att fler får möjlighet att se den nu, säger Carl Olof Berg, regissör.

Rapport från ett omklädningsrum öppnar dörren till idrottens och skolans mest utsatta rum. Där det från ena stunden till den andra kan gå från high fives och vänskap till övergrepp och tragedi. Föreställningen bygger på Adam Jonssons uppsats Man hör aldrig om killar som blir sexuellt trakasserade från 2012.

– Det här känns väldigt roligt! Att vi blir uttagna till Bibu känns som ett tecken på att vi hittade rätt i att problematisera de här komplicerade och väldigt aktuella frågorna. Regissören Carl-Olof Berg och ensemblen har en väldigt speciell känsla både för tematiken och för hur man gestaltar de på scen för en ung publik. Föreställningen togs väl emot av skolklasser och idrottsföreningar, så det känns kul att nu få visa upp den i de här sammanhangen, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Juryns motivering:
Med varsam och förtrolig hand bjuder skådespelarna på Västmanlands teater in publiken i ett för många av oss på olika sätt laddat rum – det manliga omklädningsrummet. På ett fantasirikt sätt omskapar ljud, ljus och rörelse denna vardagliga plats till något nytt, både vackert och skrämmande. Med levande kroppar, intensiva blickar och personligt sårbara och gripande berättelser, utmanar och ställer föreställningen nya frågor kring kropp, norm och prestation i en befriande icke-linjärt berättad föreställning.

Pressbilder hittar du här.

Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera