Vårsamling med biljettsläpp inför teaterhösten på Västmanlands Teater

18 april 2017

Nu presenterar Västmanlands Teater föreställningarna för hösten 2017!

Den 25 april kl. 18 presenteras teaterhösten med vårsamling och biljettsläpp på Stora scen. Teaterhösten bjuder på allt från parkteater till opera, öppna repetitioner, soppteater och en klassiker ännu okänd för en teaterscen. Dessutom släpps biljetter till teaterkonserten Taube som har premiär på Västmanlands Teater våren 2018.

Under vårsamlingen presenteras föreställningarna Under, Kärlekskriget, Broarna i Madison County, Taube och mycket mer. Som press är du självklart välkommen att närvara, meddela Kajsa Ståhl (uppgifter längst ner i utskicket). Önskar du en intervju med någon i ensemblen, meddela även detta. Alla kommer inte finnas på plats under vårsamlingen men går att bokas via Kajsa Ståhl.

Det känns som att Västmanlands Teater går in i hösten med att möta de starkaste av krafter. Om det inte är vädret och klimatet, som i Under, så är det kärleken. Även om Kärlekskriget och i Broarna i Madison County kommer att bli väldigt olika som föreställningar, så har de en del gemensamt. Båda är dramatiserade på starka berättelser. Och båda handlar om hur vi som vuxna människor hanterar följderna av passionens överväldigande kraft. Det kommer att bli både skratt och gråt på Västmanlands Teater i höst, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Parkteater med fri entré – onsdag till söndag v 33 & v.34
Västmanlands Teater inleer en fullspäckad höstsäsong med att flytta ut i parken. Då spelas föreställningar onsdag – söndag både v.33 & v.34. Bland annat får publiken se En klassiker i parken med skådespelarna Cicilia Sedvall och Bodil Malmberg, Allsång med VLT, Utvandrartrion och Dan i samtal med hemlig gäst. Packa picknickkorgen så ses vi i Stadsparken/Teaterparken!

Under – världspremiär 14 september
Spelas 14 september – 24 september, samt mellandagarna i december.
Öppna repetitioner 30 augusti & 6 september kl 18

I september är det världspremiär för Cirkus Cirkörs och Västmanlands Teaters gemensamma produktion Under. Under är en föreställning om människans futtighet i det stora. Den tar sin utgångspunkt i sökandet efter kreativa strategier i en tid då osäkerheten är det enda konstanta. Då du känner dig otrygg och ändå väljer att ta en risk, men då yttre hinder och begränsningar försvårar och ställer handlingarna på sin spets. I ett landskap som vittnar om en krasch härjar de vilda elementen, stormarna och himmelen. Akrobatik, luftakrobatik och sång tas ur sina traditionella sammanhang i mötet med vädrets växlingar.

Under är den avslutande delen i Olle Strandbergs Under-trilogi. Tematiken om vad som händer när man kraschar och själva anpassningen till ett nytt liv har regissören tidigare utforskat i Undermän (2010) och Underart (2014) – två Cirkus Cirkör-föreställningar som turnerat världen över. Under har världspremiär på Västmanlands Teater 14 september innan den går vidare till bland annat Eskilstuna, Gävle, Stockholm, Göteborg och Prag. Kommer tillbaka till Västmanlands Teater i mellandagarna!

På scen Anna Ahnlund, Klara Mossberg, Simon Wiborn, Methinee Wongtrakoon
Regi Olle Strandberg
Scenografi Tami Salamon
Kostym Lena Lindgren
Dramaturg Bodil Persson
Ljusdesign Jani–Matti Salo
Ljuddesign Andreas Tengblad

 

Kärlekskriget – premiär 13 oktober
Spelas 13 oktober – 21 oktober
I oktober blir det opera på Västmanlands Teater i form av Kärlekskriget med Västerås Sinfonietta. Operan bygger på Ebba Witt-Brattströms omtalade bok Århundradets Kärlekskrig. Med Västerås Sinfonietta, i samarbete med Vattnäs Konsertlada.

På scen Lars Arvidson, Amelia Jakobsson, Pers Anna Larsson, Västerås Sinfonietta
Regi Niklas Hjulström
Musik Paula af Malmborg Ward
Libretto, scenografi och kostym Mathias Clason
Dirigent Fredrik Burstedt
Ljus Jimmy Svensson

Om ensemblen
Pers Anna Larsson är svensk konsert- och operasångare som blivit omskriven som en av världens ledande altsångerskor. Hon har bland annat spelat rollen som Erda i Wagners operor Rhenguldet och Siegfried och framträtt på operahus i Berlin, München, Wien, Salzburg, Stockholm, och Aix en Provence. Amelia Jakobsson har framträtt som konsertsångerska i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Frankrike, Italien och USA, och mottagit bland annat Lasse Löndahls stipendium (2013) Sparbanksstiftelsens kulturpris i musik (2013) och Torsten Tegstams stipendiet 2014. Amelia gjorde rollen som Mikaela i Skånska Operans uppsättning av Carmen sommaren 2015 och samma roll under hösten i Guidooperas uppsättning av Bizets berömda opera. Lars Arvidson har framträtt på Kungliga Operan i Stockholm bland annat i Prokofjevs Brinnande ängeln, i Gefors Christina, i titelrollen i Figaros bröllop och i uruppförandet av Jennefelts Sport & Fritid. Lars är en av Sveriges mest anlitade konsertsångare och har framträtt med alla de stora symfoniorkestrarna i landet. Bland de dirigenter som Lars har arbetat med kan nämnas Alan Gilbert, Esa-Pekka Salonen, Manfred Honeck, Christophe Hogwood och Tönu Kaljuste.

 

Broarna i Madison County – urpremiär 18 november
Spelas 18 november – 9 december
Öppna repetitioner 1 november & 8 november kl 18

Francesca har sett fram emot en vecka för sig själv, utan man och barn. Familjen hinner bara lämna gården så kommer Robert körandes upp på hennes gårdsplan för att fråga efter vägen. Mötet mellan Francesca och Robert blir den starkaste av kärlekshistorier. Men mitt i passionen och kärleken behöver de allra svåraste besluten fattas, att följa passionen eller att vara kvar i sin trygga vardag.

Broarna i Madison County är en roman av författaren Robert James Waller som filmatiserats och spelats som musikal på Broadway. Nu görs den för första gången i världen som teaterpjäs.

På scen Samuel Fröler, Anders Larsson, Cicilia Sedvall m fl.
Regi Niklas Hjulström
Dramatisering Niklas Hjulström, Pamela Jaskoviak
Översättning Pamela Jaskoviak
Scenografi, kostymdesign Lisa Hjertén
Ljusdesign Per Sundin

Om ensemblen
Cicilia Sedvall har arbetat på Västmanlands Teater sedan 2001. Innan dess har hon bland annat varit verksam på Östgötateatern och N.Y. State Institute. På Västmanlands Teater har Cicilia spelat den rosade föreställningen Cicilia sneglar på Strindberg, medverkat i bland annat Kung Markatta, Sparka neråt, Den goda människan i Sezuan, Barn och deras barn, Trollkarlens hatt – ett muminäventyr, Utvandrarna och Robin in the Hood. Samuel Fröler har varit engagerad vid Stockholms stadsteater sedan 1984, men det var året efter som han började arbeta som skådespelare. Samuel blev känd för svenska folket som flygaren Gösta Nilsson i tv-serien Tre kärlekar, men det definitiva genombrottet kom då han spelade huvudrollen i tv-serien Skärgårdsdoktorn. Samuel har även medverkat i Livvakterna, Det grovmaskiga nätet och Den goda viljan.

Sopp– och Afternoon teater

En innehållsrik höst väntar förstås även på Teatercaféscenen. Där fylls både mage och själ med alla Sopp– och Afternoon teaterföreställningar. I höst möter publiken bland annat Du är väl googlebar lille vän, Dödens kyss, Livet på trekvart och Skyll inte på oss, vi kom nyss. Till lunchföreställningen ingår soppa, och till Afternoon teatern scones med kaffe eller té.

Datum Soppteater & Afternoon teater

13 september kl 12 – Livet på trekvart
20 september kl 12 – Maria Johansdotter
20 september kl 15 – Maria Johansdotter
27 september kl 12 – Mysteriet Shakespeares sonetter
4 oktober kl 12 – Moa – En musikalisk föreställning om Moa Martinsson
4 oktober kl 15 – Moa – En musikalisk föreställning om Moa Martinsson
11 oktober kl 12 – Du är väl googlebar, lille vän
18 oktober kl 12 – Le Serpent et La Princesse
18 oktober kl 15 – Le Serpent et La Princesse
25 oktober kl 12 – Ett gott liv förlänger skrattet
1 november kl 12 – Dödens kyss
1 november kl 15 – Dödens kyss
8 november kl 12 – Skyll inte på oss, vi kom nyss
15 november kl 12 – ADA
15 november kl 15 – ADA

Turné

Föreställningen Broarna i Madison County kommer att turnera i Västmanland januari 2018.

Mer på Västmanlands Teater hösten 2017

Förutom tre premiärer på Stora scen och parkteater med fri entré, kommer också en helt ny säsong med Dan i samtal på Lilla scen. Möt Samuel Fröler, Jonna Noblin och Marianne Lindberg de Geer. Västerås Improvisationsteater gästar med föreställningar som #hashtag, Teatersport och Bibberibopp.

Råby – vi ses i höst!

Det bubblar av kreativitet i stadsdelen Råby i Västerås. Konstprojekt tar form genom bland annat Statens konstråd och Västerås Stad. Under hösten 2017 finns Västmanlands Teater på plats i Råby för att skapa en föreställning för barn som knyter an till de konstprojekt som pågår i dialog med invånarna. För regin står Bodil Malmberg. På scen står bland andra Andreas Kullberg och Bodil Malmberg.

Datum & Gäster Dan i samtal

25 augusti – Hemlig gäst under Parkteatern!

29 september kl 18
Rösten som håller dig sällskap i P4 Västmanland under förmiddagarna med åsikter, och insikter kring aktuella frågor. Den mjuka dialekten är förrädisk; tungan är vass, lika bra att underhålla och provocera. När hon presenterar vardagens glädjeämnen och irritationsmoment smälter skånskan samman med det västmanländska landskapet. Möt Jonna Noblin!

27 oktober kl 18
Som liten pojke drömmer han om att bli lokförare. Efter gymnasiet flyttar han till Västerås och arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Som vuxen blir han skådespelare på film, teater och tv: i Lars Molins Tre kärlekar, som Ingmar Bergmans far i tv-serien Den goda viljan och som läkaren Johan Steen i tittarsuccén Skärgårdsdoktorn. Möt Samuel Fröler!

24 november kl 18
Den tidigare Köpingsbon är konstnär, regissör, debattör och kulturskribent. Hon har frilansat som kostymör för Nationalteatern, Tältprojektet och Dramaten och varit konstchef vid Kulturhuset Stadsteatern. År 2007 debuterar hon som dramatiker med Jag tänker på mig själv – även namnet på ett av hennes konstverk. Möt Marianne Lindberg de Geer!

 

En smygtitt på våren 2018

Taube – premiär 17 mars 2018
En teaterkonsert av Nikolaj Cederholm. I samarbete med Uppsala Stadsteater. Medverkande är skådespelare och musiker, bland andra Niklas Hjulström och Aksel Morisse. Aksel Morisse tillhör Uppsala stadsteaters fasta ensemble och medverkar under spelåret 2016/2017 i Doktor Glas, Spelman på taket och Nysningen.

 

Kontakt
För mer information, bokning av intervjuer med mera, vänligen kontakta:
Kajsa Ståhl
kajsa.stahl@vastmanlandsteater.se
0734–36 96 17


Kommentera