Taube today – en galen teaterkonsert har världspremiär

08 mars 2018

Lördagen den 17 mars är det världspremiär för teaterkonserten Taube today på Västmanlands Teater. Publiken bör förbereda sig att höra Taubes klassiska visor och möta hans karaktärer, på ett helt nytt vis.  

Taube today är en galen teaterkonsert som regisseras av Nikolaj Cederholm – dansken som myntade begreppet ”teaterkonsert” i början av 90-talet och som sedan dess har gjort publiksuccéer i Europa med bland andra Come Together och Mozart. Teaterkonserten är som flera musikvideos som spelas live för publiken där handling och musik går hand i hand och för storyn framåt. Klädbyten och dekorskiften är en stor del av föreställningen.

– Att få arbeta med Nikolaj Cederholm har länge stått på min önskelista. Med sina teaterkonserter har han hittat ett väldigt spännande sätt att göra musikteater på. Istället för att försöka trycka in låtarna i en påhittad berättelse, utgår han från musiken, och skapar oväntade situationer, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater samt sångare och skådespelare i Taube today.

Flera av Evert Taubes karaktärer dyker upp under föreställningen, bland andra Fritiof Andersson som i den här versionen har bytt namn till Frida Andersson och spelas av Kayode ”Kayo” Shekoni. Vi får också möta Flickan i Havanna, Rosa och inte minst Rönnerdahl, spelad av teaterchefen själv.

Taube today är Evert Taubes låtar omarrangerade. De klassiska visorna har blivit låtar i genrer som exempelvis samba, lounge jazz, r’n’b och techno. Trummisen Rebecca Meiselbach sitter stundvis i en specialbyggd plexiglasbur för att hålla ljudnivån nere. Men det delas också ut öronproppar till publiken, som sig bör på en rockkonsert.

– Evert Taube debuterade som artist 1 februari 1918, och det är så vi lärt känna hans musik. Nu har det gått över 100 år och det är hög tid att lyssna på hans visor med nya öron. Om vi kan modernisera hans musik och lyfta fram hans karaktärer till 2018 kommer vi att få en helt ny förståelse för honom och hans visor, säger Niklas Hjulström.

Om Nikolaj Cederholm
Nikolaj Cederholm är en av de mest inflytelserika och kritikerrosade teaterförfattarna och regissörerna i Danmark. Han startade sin egen teater, Dr.dante, som 15-åring. Han har förnyat dansk teater sedan 80-talet och 1994 skapade han den första teaterkonserten; Gasolin’ med Kåre Bjerkø. Sedan dess har han bland annat gjort teaterkonserterna Come together och Mozart, som spelats för hundratusentals människor runtom i Europa. Nikolaj Cederholms senaste föreställning är en teaterversion av Charlie Chaplins The Great Dictator som spelas i Köpenhamn just nu och som senare i år spelas på nationalscenen i Reykjavik.

På scenen
På scenen möter vi Kayo Shekoni, artist, tv-profil och skådespelare, Niklas Hjulström, skådespelare, sångare, regissör, Carina E Nilsson, kapellmästare som har samarbetat med de flesta av landets etablerade artister, Barbro Lindkvist, gitarrist som spelat med bland andra Titiyo, och Di Leva, Rebecca Meiselbach, trummis och percussionist som synts med bland andra Darin, Loreen, Ola Salo och i flertalet husband på tv, såsom Doobidoo och Allsång på Skansen, Aksel Morisse, skådespelare på Uppsala stadsteater som förutom i deras produktioner varit med i filmer som Cornelis och Luftslottet som sprängdesRigmor Bådal, basist med bred repertoar, spelar med bland andra Monica Dominique, Anna Fahlstedt, skådespelare och sångerska och Josef Törner, skådespelare och låtskrivare som vi senast förra året såg på Västmanlands Teater då han spelade PJ i Robin in the Hood.

Regi och manus Nikolaj Cederholm
Musikarrangör Kåre Bjerkø
Scenografi Kim Witzel
Kostymdesign Line Bech
Kapellmästare Carina E Nilsson

Teaterkonserten Taube today görs i samarbete med Uppsala stadsteater där den spelas från och med 18 april.

PRESSBILDER
Under torsdagen kommer det att tas pressbilder från föreställningen. Dessa kommer att finnas tillgängliga här under fredag förmiddag.

Recensent?
Vi har ett fåtal platser reserverade för press. Önskar du vara med på premiären för att recensera föreställningen, hör av dig.

För mer information, 
Anders Ericsson
021-470 41 07
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se

Kommentera