Satir på Sigmatorget – Västmanlands Teater i nationellt projekt

25 januari 2018

press_bodil_malmberg_1
Västmanlands Teaters Bodil Malmberg som den nytillträdde kulturministern. 
Foto: Anders Ericsson

Den 10 februari kl 12 möts en nytillträdd kulturminister och en journalist på Sigmatorgets scen för en presskonferens. Då framförs nämligen en landsomfattande uppsättning av nobelpristagaren Harold Pinters satir Presskonferensen. Vi får ta del av ett skruvat framtidsscenario, som förhoppningsvis öppnar för ett samtal kring konstens betydelse i en demokrati.

I Pinters satir möter vi en kulturminister i en totalitär stat som ger sin bild av kulturens uppgift – nämligen att allt handlar om att kontrollera människors tankar och känslor. Ministern ser ingen större skillnad mot sitt tidigare jobb som chef för säkerhetspolisen.

– För oss är det spännande att delta i projektet, dels för att det är en landsomfattande kulturmanifestation, dels för att det känns viktigt att på detta sätt hävda kulturens betydelse som en oberoende kraft i samhället. I flera europeiska länder hotas kulturen just nu, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Kulturministern spelas av Västmanlands Teaters Bodil Malmberg. Reportern som intervjuar henne är Måns Clausen, en skådespelare som under 2018 kommer att medverka i bland annat Blommassakern, Romeo och Julia och Branden.

I 23 städer, från norr till söder, kommer invånare att få möjlighet att uppleva scenkonst kostnadsfritt. Initiativtagare till projektet är Teater Halland.

Ensemblepresentation, teaterchefens motiv till medverkan och Sverigekarta över alla spelplatser finns att hitta på: www.presskonferensen.nu/teater/vastmanlandsteater/

Pressbilder hittar du här.

Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera