Paneldebatt på Västmanlands Teater – Hur jämställd är operavärlden egentligen?

09 oktober 2017

Den 15 oktober kl 13 hålls en paneldebatt innan föreställningen Kärlekskriget om jämställdhet på operascenen. Debatten tar plats i Teatercaféet på Västmanlands Teater med fri entré mot biljett.

– Vi hoppas att detta blir startskottet för en livlig och välbehövlig debatt på bred front som involverar regissörer, dirigenter, kompositörer, sångare, journalister, musikstuderande och naturligtvis även publiken, säger operasångerskan Anna Larsson, konstnärlig ledare för Vattnäs konsertlada, som gör rollen som ”Hon” i Kärlekskriget.

Kulturjournalisten Gunilla Brodrej startade våren 2012 en debatt på Expressens kultursida om sexism inom operavärlden. Diskussionen vidgades till att handla om arbetsförhållanden, hur kvinnor framställs i operalitteraturen samt hur regissörer vill framställa kvinnor på scen. Får kvinnliga tonsättare samma möjligheter att bli uppförda som manliga tonsättare? Finns det en specifik ”operasexism” i branschen och hur ser den i så fall ut? Vad betyder det för kvinnobilden att de flesta regissörer och dirigenter är män? Råder det en gammaldags kvinnosyn på de stora operahusen?

I panelen ingår Ebba Witt-Brattström, Anna Larsson, Niklas Hjulström och Gunilla Brodrej
Moderator Sofia Nyblom
Arrangörer Stiftelsen Vattnäs Konsertlada
Pris Fri entré mot biljett som bokas på vastmanlandsteater.se

Programmet
kl 13-13.45 panel
kl 13.45-14 publiken bjuds in till diskussion
kl 14-14.15 paus
kl 14.15-15.00 panel och publiksamtal
kl 16:00 föreställningen börjar

Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Kajsa Ståhl
kajsa.stahl@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera