Nu släpps biljetterna till vårens föreställningar på Västmanlands Teater

21 november 2017

logga pm för wordpress

Västmanlands Teater presenterar nu föreställningarna för våren 2018. Biljetterna släpps den 24 november kl 12. Teatervåren bjuder på allt från storslagen teaterkonsert till öppna repetitioner och soppteater.

– Jag är stolt över vårens program! Vi har lyckats få till en bredd som jag tror kan komma att tilltala alla i länet på ett eller annat vis. Dessutom har vi ett par större produktioner som har alla förutsättningar att bli uppmärksammade. Dels Taube today men också Blommassakern som lyfter frågor om ett allt mer splittrat Europa, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

 

Taube today – premiär lördag 17 mars
Spelas 17 mars – 13 april

– Jag är väldigt glad att Västmanland nu får chansen att möta regissören Nikolaj Cederholms väldigt spännande sätt att göra musikteater. I Taube today kommer vi att presentera Evert Taubes musik på ett helt nytt sätt, och jag hoppas att föreställningen kommer att locka publik i vitt skilda åldrar. Och jag ser verkligen fram emot att stå på scenen själv igen, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Taube today är en teaterkonsert av Cederholm och Bjerkø i samarbete med Uppsala stadsteater. Under föreställningen får publiken uppleva Evert Taubes största hits i helt ny tappning. Taubes klassiska visor tolkas musikaliskt, dramatiskt och visuellt av fem sångare och fyra musiker. Låtar som Så länge skutan kan gå, Flickan i Havanna, Byssan Lull och Sjösala vals iscensätts för att ge visornas karaktärer ett nytt liv fyllt av humor, passion och allvar. I ensemblen hittar vi bland andra Kayo Shekoni – en stark personlighet i nöjesbranschen.

På scen Rigmor Bådal, Niklas Hjulström, Barbro Lindkvist, Rebecca Meiselbach, Aksel Morisse, Carina E Nilsson, Kayo Shekoni, Josef Törner m fl

Manus och regi Nikolaj Cederholm
Scenografi Kim Witzel
Kostymdesign Line Bech
Musikarrangör Kåre Bjerkø
Kapellmästare Carina E Nilsson
Ljusdesign Joakim Brink

Om ensemblen
Förutom välkända ansikten på Västmanlands Teater så som Niklas Hjulström och Josef Törner (som senast spelade PJ i musikalen Robin in the Hood), hälsar vi även nya bekantskaper välkomna. Barbro Lindkvist började sin karriär som elgitarrist i Kurt Olssons damorkester och har under sin karriär medverkat i flera TV-produktioner och turnéer. Hon har spelat med artister som exempelvis Tomas Ledin, Di Leva och Titiyo. Rebecca Meiselbach är trummisen som synts bakom en mängd olika artister: Loreen, Darin, Danny Saucedo och Silvana Imam för att nämna några. Aksel Morisse är skådespelare och tillhör Uppsala stadsteaters fasta ensemble. Förra spelåret gjorde Aksel en uppskattad rolltolkning som enda medverkande i monologen Doktor Glas på Uppsala stadsteater. Carina E Nilsson är med över 6000 spelningar i bagaget en av Sveriges mest anlitade och uppskattade pianister. I egenskap som kapellmästare har Carina samarbetat med de flesta av Sveriges etablerade artister. Rigmor Bådal är en basist med bredd, som spelar allt ifrån jazz och soul till klassiskt och visor. Hon har spelat spelat in album tillsammans med Monica Dominique och Justin Lakin samt bland annat varit med vid uppsättningen av Mary Wollstonecraft – frihet, jämlikhet och revolution samt Sinatra på Uppsala stadsteater. Kayode Shekoni, känd som Kayo, har under sina 30 år som artist varit aktuell som sångerska, skådespelerska, körsångerska, dj, samt programledare.

 

Blommassakern – premiär fredag 6 april
Spelas 6 april – 5 maj

Blommassakern är en grotesk, absurdistisk och allvarlig fantasi om ett folk som börjar ange sina egna familjemedlemmar och berättelsen om deras väg dit.

Våren har kommit till en liten stad någonstans i Europa. Invånarna förbereder sig för den årliga blomtraditionen där torget ska täckas av blommor. Välfärden, tryggheten, traditionen och gemenskapen ska firas. Men den morgonen vaknar staden till en katastrof. Alla blommor har brutits av på mitten. I jakten på vem eller vad som skadat stadens stolthet sprids rädsla och misstänksamhet bland folket. Blommassakern har börjat.

Blommassakern springer ur ett behov av en europeisk politisk berättelse om vår samtid. Runtom i Europa stormar nationalismen och högerextremismen in i parlamenten och får därmed legitimitet av politiken. Som svar på rädslans politik har demokratier börjat angripa sin egen struktur. Yttrandefriheten, pressfriheten och demonstrationsrätten har på flera håll i Europa inskränkts: Spanien, Ungern, Polen som exempel.  Det Europa som vi trodde var immunt mot en skrämmande främlingsfientlighet med totalitära anspelningar står återigen inför ett läge som andas vårt förflutna.

– Vi är väldigt stolta över att kunna presentera en urpremiär av en av Sveriges mest spännande dramatiker och regissörer, Astrid Menasanch Tobieson. Hon har en förmåga att presentera komplexa frågor på ett spännande och galghumoristiskt sätt. Blommassakern kan bli en sensation 2018, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

På scen Måns Clausen, Andreas Kullberg, Anders Larsson, Bodil Malmberg, Nina Rudawski, Cicilia Sedvall

Manus och regi Astrid Menasanch Tobieson
Scenografi, kostym Jenny Nordmark
Ljusdesign Hannele Philipson
Kompositör Andreas Kullberg

Om ensemblen
Utöver Västmanlands Teaters fasta ensemble som består av Andreas Kullberg, Anders Larsson, Bodil Malmberg och Cicilia Sedvall, stiftar vi bekantskap med två nya ansikten på scen i Blommassakern. Måns Clausen har tidigare jobbat på Dalateatern där han varit med i ett 15-tal pjäser som till exempel OthelloHemsöborna och Att Döda Ett Tivoli. Nina Rudawski kommer senast från Riksteatern där hon medverkade i Sara Lidmans Tjärdalen. Nina har tidigare medverkat i ORKA från Regionteatern BK och i De sömnlösas tid på Örebro Länsteater.

 

Presskonferensen

Presskonferensen är en landsomfattande scenkonstperformance. Lördag 10 februari kl 12 intervjuas den nytillträdda kulturministern inför öppen ridå. Detta sker synkront på 21 platser runt om i landet. Presskonferensen är baserad på nobelpristagaren Harold Pinters satiriska pjäs. I rollen som Ministern ser vi Bodil Malmberg och som reporter Måns Clausen. Denna scenkonstperformance är ett samarbete mellan 21 scenkonsthus i Sverige på initiativ av Teater Halland. Presskonferensen spelas utomhus, någonstans i Västerås, kostnadsfritt.

På scen Måns Clausen, Bodil Malmberg
Av Harold Pinter

 

Soppteater

Den 31 januari kommer Västmanlands Teaters soppteater tillbaka igen efter ett drygt två månaders uppehåll. Den första föreställningen, som spelas tillsammans med en värmande svampsoppa, är Skandal! Ett explosivt sång-och-dans-drama om de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin. Teatern spelas av Besatta Teatern. Vidare under våren spelas bland andra Chopin – en föreställning med Henrik Måwe och Med öron känsliga för skönt med Rolf Lydahl och andra musiker.

Datum Soppteater
31 januari kl 12 Skandal!
7 februari kl 12 Skandal!
14 februari kl 12 Vapenbröder – en underdogkomedi
21 februari kl 12 Drottningsylt
28 februari kl 12 Drottningsylt
7 mars kl 12 Med öron känsliga för skönt
14 mars kl 12 Med öron känsliga för skönt
21 mars kl 12 Chopin – En föreställning
28 mars kl 12 Lisa, Elise & Alice
4 april kl 12 Nu när jag ändå är här
11 april kl 12 Nu när jag ändå är här

 

Turné våren 2018
Broarna i Madison County
Spelas 13 januari – 27 januari i Västmanland

Spelplats och datum
13 januari kl 19 – Kungsör
18 januari kl 19 – Skinnskatteberg
19 januari kl 19 – Fagersta
24 januari kl 19 – Arboga
26 januari kl 19 – Surahammar
27 januari kl 18 – Köping

Extraföreställningar i Västerås
25 november kl 14 (2017)
2 december kl 14 (2017)
9 december kl 14 (2017)
9 januari kl 18
10 januari kl 18
12 januari kl 18
16 januari kl 18

Francesca har sett fram emot en vecka för sig själv, utan man och barn. Familjen hinner bara lämna gården så kommer Robert körandes upp på hennes gårdsplan för att fråga efter vägen. Mötet mellan Francesca och Robert blir den starkaste av kärlekshistorier. Men mitt i passionen och kärleken behöver de allra svåraste besluten fattas, att följa passionen eller att vara kvar i sin trygga vardag.

Broarna i Madison County är en roman av författaren Robert James Waller som filmatiserats och spelats som musikal på Broadway. Nu görs den för första gången i världen som teaterpjäs. Föreställningen hade premiär den 18 november och spelas för fulla hus under hela hösten.

På scen Kajsa Ernst, Samuel Fröler, Anders Larsson,
Cicilia Sedvall, Göran Thorell, Andreas Kullberg

Regi Niklas Hjulström
Dramatisering Niklas Hjulström, Pamela Jaskoviak.
Översättning Pamela Jaskoviak
Scenografi, kostymdesign Lisa Hjertén
Ljusdesign Per Sundin
Maskdesign Cais-Marie Björnlod, Lisa Hjertén
Musik Anders Larsson, Andreas Kullberg
Musikarrangör Andreas Kullberg, Anders Larsson

 

Dan i samtal

En helt ny säsong med Dan i samtal. Möt Olivia Åhs från Idol, generalsekreteraren för SvFF, Håkan Sjöstrand, skådespelaren Gustav Lindh och programledaren Camilla Kvarntoft.

26 januari kl 18
Som barn har hon mimat med paljetter i pannan och även tävlat i Lilla Melodifestivalen. Hon har jobbat på Cypern och sjunger powerballader live på Facebook. Hösten 2017 har hon varit Idol-finalist i TV4 där Anders Bagge kallat henne ”en av de största musikaliska talangerna i Idols historia”. Möt Olivia Åhs!

23 februari kl 18
Han har vuxit upp på Viksäng, varit fotbollsspelare i Skiljebo SK div 1 och jobbat på Svenska Spel. Som marknadsdirektör på ICA Sverige har han ansvarat för reklamfilmssåpan med ICA-Stig och de andra. Sedan hösten 2014 är han generalsekreterare för SvFF, Svenska Fotbollsförbundet. Möt Håkan Sjöstrand!

23 mars kl 18
Han har spelat musikalteater som tonåring i Västerås. På tv har vi sett honom som Jörgen Olsson i serien Jordskott, även i Beck och Springfloden. På film har han spelat Elias Malmgren i Cirkeln och en av huvudrollerna i Helena Bergströms Vilken jävla cirkus. Möt Gustav Lindh!

27 april kl 18
Hon har ett förflutet som lokal radioröst i Västmanland. Hon har varit utrikeskorrespondent i London och är numera programledare i tv för samhällsprogrammet Agenda. Hon leder dessutom kriminalprogrammet Veckans brott med Leif GW Persson som bisittare. Möt Camilla Kvartoft!

 

Mer på Västmanlands Teater våren 2018

Som alltid lockar Västerås Improvisationsteater till skratt med föreställningar som Fredagsimpro, Teatersport och Improviserad schlagerfestival. I januari får vi dessutom besök av den rosade föreställningen Ankomsten, och i maj och juni lånar vi ut scenerna till DraoThéa som spelar Tyll och bromsklossar, till Mälardalens högskola som spelar Riddartornet och till Västerås Kulturskola som spelar DNA och Och så levde de lyckliga…
Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera