Nu drar höstens Sopp– och Afternoon teater igång på Västmanlands Teater

06 september 2017

Onsdag den 13 september är det återigen dags att duka upp för soppa och scones inför de populära caféföreställningarna på Västmanlands Teater. Äntligen tid för höstens Sopp– och Afternoon teater!

Onsdagar kl 12 (och kl 15 varannan onsdag) fylls Teatercaféet av sörplande soppljud och klirrande skedar. Det blir ett brett och blandat program med allt från musik till historia. Exempelvis får publiken en sann berättelse om en transperson i Karl XII:s Sverige i föreställningen Maria Johansdotter, och en gripande musikalisk berättelse om en av våra mest lästa arbetarförfattare Moa Martinson i en föreställning med samma namn.

Fler starka berättelser om starka kvinnor ses i föreställningen ADA som handlar om Ada Lovelace som förutsåg datorns revolutionerande betydelse i framtiden. Och i Le Serpent et la Princesse då publiken möter Oda Krogh som var banbrytande och före sin tid på många sätt. Oda blev Kristiania Bohemernas musa, en samling manliga konstnärer Oslo i slutet av 1800-talet, med radikala idéer om samhället kvinnorna och den fria kärleken…

Detta, och mycket mer i höstens säsong!

 

Höstens Sopp– och Afternoon teater

13 september kl 12 – Livet på trekvart (slutsåld)
En befriande och berörande föreställning tillsammans med pianisten och kompositören Johan Alkenäs.”Det här är underhållning med både omtanke och eftertanke. Man kan kalla den en hjärt-öppnare – och en glimt av vad det innebär att vara människa, med alla våra styrkor och svagheter… och därtill vår innerliga längtan att leva livet levande.”

På scen Eva Ahremalm & Johan Alkenäs
Text Eva Ahremalm
Musik Johan Alkenäs

20 september kl 12 (fåtal platser kvar) & 15 – Maria Johansdotter
En sann berättelse om en transperson i Karl XII:s Sverige. Maria Johansdotter är en omvälvande historia om passion, svek och dödlig vänskap. Musik- och berättarföreställningen bygger på rättegångsprotokoll som musikern Anders Peev och berättaren Johan Theodorsson (Musikteater Unna) har grävt fram ur Riksarkivets samlingar och anpassat för scenen.

På scen Johan Theodorsson & Anders Peev
Manus Johan Theodorsson & Anders Peev
Musik Anders Peev


27 september kl 12 – Mysteriet Shakespeares sonetter (fåtal platser kvar)
Shakespeares sonetterna är sedan de kom till ett mysterium. Hyllade för sin skönhet och humor. Men vad ligger bakom? Vem är den unge vackre adelsman de är skrivna till? Och vem är The Dark Lady?

Teatermannen Hans Wigren, skådespelare, regissör, teaterpedagog. Läser ur och berättar kring Shakespeares sonetter. Musikdirektör Lars Örback spelar musik från tiden.

På scen Hans Wigren & Lars Örback
Musik Lars Örback
Text/tal Hans Wigren
4 oktober kl 12 & 15 – Moa – en musikalisk föreställning om Moa Martinsson (slutsåld)
En gripande föreställning om en av våra mest lästa arbetarförfattare. Med tvära kast mellan svärta och humor gestaltar Lisbeth Johansson Moa Martinsons liv till ackompanjemang av Carita Jonssons nyskrivna musik.

Här får vi följa Moa Martinsons liv som oäkta född torparunge till erkänd författare.
Vi får förundras över hennes mod och rättframhet, skratta åt hennes slagfärdigheter, höra om det stormiga äktenskapet med Harry Martinson samt få en inblick i hur hon lyckades debutera som författare vid 43 års ålder.

På scen Lisbeth Johansson & Carita Jonsson
Manus & regi Maria Hörnelius
Scenografi, kostym Ina Nyholm
Musik Carita Jonsson
11 oktober kl 12 – Du är väl googlebar, lilla vän (slutsåld)
Möt Samuel Fröler i en varm komedi om den nya arbetsmarknaden, där den utbrände gymnasieläraren Birger hamnar hos en jobb-coach – ett yrke som inte ens fanns när Birger började jobba. Coachen vill ändra på hela Birgers väsen och göra honom både twittrande och googlebar.

Birger har älskat sitt jobb i 31 år, men nu räcker inte det längre. Han är en vit, medelålders man som plötsligt riskerar att bli över, och han förstår inte hur det gått till. Nu är det nya regler som gäller, och det är bara att anpassa sig.

På scen Samuel Fröler
Manus Ylva Lööf
Regi Ann Petrén
Scenografi, kostym Maria Geber
Musik Fredrik Meyer
Koreografi Catharina Allvin


18 oktober kl 12 & 15 – Le Serpent et la Princesse

Oda Krogh (1860-1935) var en norsk målarinna som periodvis bodde och ställde ut i Paris. Hon målade framför allt porträtt. Oda har alltid haft en plats i norsk kulturhistoria, men mer som femme fatale än som konstnär. Oda var banbrytande och före sin tid på många sätt. Hon blev Kristiania Bohemernas musa, en samling manliga konstnärer Oslo i slutet av 1800-talet, med radikala idéer om samhället kvinnorna och den fria kärleken…


På scen Camilla Ringquist & Elias Ringquist
Manus, musik Camilla Ringquist
Ljudläggning Hugo Lundgren
25 oktober kl 12 – Ett gott liv förlänger skrattet (slutsåld)
Underfundiga texter till överdådiga melodier, som en blandning av en glad Ted Gärdestad och en ledsen Magnus Uggla. Genren är naivistisk förhoppningsvisa och har du tur sägs nåt roligt också.

På scen Josef Törner och Kompet
Konstnärligt team Josef Törner

1 november kl 12 (slutsåld) & 15 (fåtal platser kvar) – Dödens kyss – ett sångspel om Evert Taube
Musikteaterföreställningen Dödens Kyss vill presentera en sida av Evert Taubes konstnärskap som man vanligtvis inte får möta. Att Evert högaktade den Provencalska Trubadurtraditionen vet många, inte minst genom den serie TV-program han gjorde på sextiotalet. Men att Evert också var mycket inspirerad av Shakespeare och brevväxlade med poeten Gunnar Ekelöf är det färre som känner till.

På scen Andreas Liljeholm, Nicholas Olsson & Carin Blom
Manus Nicholas Olsson
Musikarrangemang, ljuddesign Fredrik Söderberg
Sånger Evert Taube, Karl Gerhard, Fredrik Söderberg m.fl.
Scenografi, kostym Caroline Romare


8 november kl 12 – Skyll inte på oss, vi kom nyss (slutsåld)
En show av och ”med” de legendariska amerikanska satirikerna Kurt Vonnegut och Tom Lehrer, gestaltade av Danny Eriksson och Mats Karlsson. Vonneguts bittert roliga humanistiska tal möter Lehrers svart humoristiska sånger.

Man måste, i dessa absurda valtider, där dumheten och den nationalistiska inbilskheten firar nya triumfer varje dag, och fyller våra tidningar med idioti, påminna sig om att det finns ett annat Amerika också: ett USA som är både coolt och klokt och bittert och roligt! Ett yttrandefrihetens förlovade land!

På scen Danny Eriksson & Mats Karlsson
Regi, dramaturgi Henrik Gustafsson
15 november kl 12 & 15 – ADA

En föreställning om Ada Lovelace och vårt första dataspråk av Rebecca Forsberg. Ada Lovelace, föddes 1815 och är dotter till den kände poeten Lord Byron. I sin egenskap av matematiker och visionär förutsåg hon datorns revolutionerande betydelse i framtiden.

På scen Linda Lönnerfeldt
Manus, Regi Rebecca Forsberg
Bildproducent Helene Åberg
Producent Rebecca Medici
Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Kajsa Ståhl
kajsa.stahl@vastmanlandsteater.se
0734–36 96 17

Kommentera