Fonder från invigningen av länsteatern i Västerås år 1915 hittade – nu visas de upp!

29 juni 2017

I samband med en pågående renovering av scengolvet på Västmanlands Teater gjordes ett fynd: ett flertal fonder lika gamla som teaterhuset självt hittades. Senast fonderna såg dagens ljus var vid den förra renoveringen som gjordes år 1976.  I augusti visas de upp på teatern!

Inför sommarens renovering av scengolvet på Stora scen rensades scenkällaren. Fyndet av fonderna som man trodde försvann i samband med renoveringen på 70-talet blev en glad överraskning. För att kunna se vilka fonder som låg ihoprullade fick scengolvet öppnas, och flera tekniker hjälptes åt att lyfta upp fonderna. Med stor försiktighet rullades dessa sedan ut på Stora scenens golv. Bland annat hittades originalridån från år 1915 när teaterhuset invigdes. På baksidan av ridån går att läsa:

”Västerås Teater invigd AF Allan Rydings teatersällskap. Den 19 Aug. 1915.
Program: Gustaf Vasa
Prolof af Lektor Hj.Thyresson”

Nu visas fonderna upp innan de skänks vidare till Scenkonstmuseet i Stockholm.  Teatern bjuder på snittar, dryck och teaterhistoria berättad av Dan Linder, som också skrev Västmanlands Teaters jubileumsbok Älska Teater inför 100-årsjubileumet 2015.

Var Västmanlands Teater
När torsdag 10 augusti kl 12-13.
Fri entré mot biljett som bokas på vastmanlandsteater.se
Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Kajsa Ståhl
kajsa.stahl@vastmanlandsteater.se
0734–36 96 17


Kommentera