Våren 2019

22 november 2018

Ett matinéäventyr under ytan 

Ur vattnet in i elden. Så lyder en replik ur Den Stora Branden som vi har spelat för fulla hus på teatern under hösten. Extrainsatta föreställningar, fina recensioner och fantastiska reaktioner på våra sociala kanaler visar att ni i publiken har uppskattat det stora arbete vi har lagt ner på föreställningen om västmanlandsbranden. Lägg därtill att Romeo och Julia i regi av Rebecka Cardoso också har spelat för utsålda hus, så förstår ni att vi är stolta över var Västmanlands Teater befinner sig just nu.  

Ur vattnet in i elden. När vi blickar framåt kan vi nästan vända på den meningen. Från skogsbränder och heta sommardagar, till skeppsbrott och äventyr i havsdjupen. Från beskrivningen av en katastrof, där konsekvenserna av människans naturpåverkan blev obehagligt tydliga, till en berättelse som utspelar sig i våra kanske allra mest hotade områden, världshaven. En världsomsegling under havet är ett riktigt matinéäventyr, men som också skildrar hur de godaste föresatser kan förvrängas om de kombineras med misantropi och övermänniskoideal.  

Men vi har också plats för mer västmanlandshistoria. Man vet ganska mycket om både Florrie Hamilton och Harry Pettersson. Vi vet att hon var den sista kvarvarande systern Hamilton på Högfors Herrgård i Norberg, och vi vet att han var stark inom fackföreningsrörelsen där på bruket. De var båda starka personligheter, och även om vi vet att de träffades, så vet vi inte så mycket om deras möten. Kjell Sundstedt har skrivit en spännande fantasi som berör inte bara framväxten av svensk arbetarrörelse och kvinnorörelse, utan också två livsöden på gränsen mellan igår och idag. Florrie har premiär 22 mars och spelas både på teatern i Västerås och på turné i Västmanland. 

Och så allt annat förstås! Soppor, gästspel och samarbeten. Och Carin i samtal avslutas med en musikalisk odyssé genom de över 100 låtar som Andreas Kullberg och Anders Larsson gett nytt liv under åren!

Niklas Hjulström, teaterchef 

Se hela programtidningen som PDF här.

 

Kommentera