Tidigare föreställningar

Idomeneo – W. A. Mozart

27 maj 2019


Spelas på Lilla scen 13 juni och 15 juni 

I januari 1781 hade Idomeneo urpremiär i München. Med musikaliskt ursinne hade den 24-årige Wolfgang Amadeus Mozart komponerat vad som kommit att kallas för hans första mogna verk.

Ni får möta fyra unga sångare från kammaroperautbildningens sista år på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. Här gestaltas med sång, innerlighet och kraft Mozarts stormiga opera då löften bryts, offer krävs och kärlek betvingar de rasande gudarna.

Plats Lilla scen
Längd 2 timmar inkl paus
Fri entré och ingen föranmälan behövs.

På scen
Idomeneo – Viktor Johansson
Idamante – Frida Bergquist
Ilia – Amelie Flink
Elettra – Rebecca Hellbom

Regi Patrik Bergner
Musikalisk ledning Bengt-Åke Lundin
Konstnärlig chef Professor Lena Hellström-Färnlöf
Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Samarbete mellan Västmanlands teater och Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Barnfestival 2019

10 maj 2019

Välkommen till Västmanlands Teater under Barnfestivalen!

25 maj kl 10.30

Varmt välkommen till Västmanlands Teater under Barnfestivalen! Här kan du pyssla ihop din alldeles egna stjärnkikare och stiga in genom en rymdportal som tar dig till en galax långt bort. I Teatercaféet går det att köpa fika om du skulle bli hungrig på rymdfärden.

Det här händer i huset:

Lilla scen:Filmvisning av pjäsen Resan hem  (kl 11.00, 13.00 och 15.00)
Teatercaféet:Pyssel i Teatercaféet – gör din egen stjärnkikare!
Stora scen: Stig in i en galax full av stjärnor

Vi har öppet mellan kl 10.30 – 16.00

Höstens program och biljettsläpp 2019

17 april 2019


Livetrailers, trailers, presentation och biljettsläpp för teaterhösten 2019!

Nyfiken på teaterhösten 2019 ?
Den 25 april kl 18 inviger vi teaterhösten med en presentation av höstens program.
Strax därefter kl 19  släpps samtliga biljetter till höstens alla föreställningar.

Följande föreställningar presenteras/ges smakprov av: Människor och människor, Den hemliga resan, Hur man lever!, Fredagsgästen, Out of space, Soppteater, Parkteater, Carl-Einar Häckner på turné och Man får väl ställa upp. 

Ta chansen att få en första titt på vad teaterhösten på Västmanlands Teater bjuder på! Passa även på att mingla i foajén tillsammans med teaterchef Niklas Hjulström och ensemble. Vi bjuder på tilltugg och exemplar av höstens programtidning.

Plats Stora scen
Tid Höstens program presenteras kl 18–18.45 med efterföljande biljettsläpp kl 19
Fri entré

På scen Konferencier Niklas Hjulström och delar ur höstens ensemble  

Människor och människor – Öppna repetitioner

16 april 2019

Foto: Adam af Ekenstam

Välkommen till öppna repetitioner av Människor och människor!

Vid två tillfällen i höst har du möjlighet att följa repetitionsarbetet av Människor och människor som har premiär 28 september 2019 på Stora scen. Under de öppna repetitionerna får du som publik möjlighet att se hur regissör och skådespelare arbetar in action.

Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Varmt välkommen!

Plats Stora scen
Längd 1 timme

Människor och människor 
En dag förändras livet för sjuksköterskan Jenny. En ung man förs in med bår på akuten i Västerås, och han är övertygad om att livet är slut. Jenny tar in honom i sitt hem och sin familj, beslutsam om att hjälpa honom tillbaka till livet.

Människor och människor är en berättelse om mod, smärta och drömmar. Om sambandet mellan fem personer med olika livsöden och om Västerås, staden som binder dem samman. Här ställs frågan om vad som gör en god människa och hur vi förblir goda i våra svåraste och mörkaste stunder.

 

 

Soppföreställningar våren 2019

23 januari 2019

Sorlet av småprat och skratt, sörplande soppljud och soppskedars klang mot porslinet fyller Teatercaféets hemtrevliga atmosvär. Onsdag efter onsdag hela våren tar förväntansfulla gäster plats vid borden. Gamla bekantskaper, nya bekantskaper, vänner och par. Alla kommer hit av samma anledning: teater + soppa = sant

Egna och gästande skådespelare spelar intima, underhållande, musikaliska eller dramatiska små pjäser – enbart en timme långa till väldoftande soppa, gott bröd och dricka. Repertoaren är högst varierande, men oj så populär. Biljetterna tar slut snabbt, så det gäller att boka sin plats så snart biljetterna är släppta.

Allmän information

Soppteater kl 12.00: Soppan serveras kl 11.30 och föreställningen pågår mellan 12.00-13.00

Soppteater kl. 15.00: Soppan serveras kl 14.30 och föreställningen pågår mellan 15.00-16.00

Välkommen till en innehållsrik utflykt i vardagen!

Vårens repertoar

30 jan 12.00 Kom igen Caritha!
Det blir inget kollektiv i Oregon, det blir inget liv som läkare utan gräns eller som musikalartist. Kom igen Caritha! är en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern.
På scen Carina Jingrot

6 feb 12.00 Det skvallrande hjärtat och andra berättelser av Edgar Allan Poe
Suggestiv skräckteater – vågar du? Vår rädsla för förändring, för det okända och för vårt eget innersta är temat för detta allkonstverk när Bananteatern och scenkonstkollektivet Terra Nullius tar sig an den klassiska senromantikens skräckmästare och stilbildare – Edgar Allan Poe.
På scen Björn Dahlman och Stefan Sandberg.

13 feb 12.00 Flyga högt
Vera, 80 år, sätter den fria viljan på sin spets när hon tar flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast. Dottern Veronica tvingas hantera de praktiska konsekvenserna samtidigt som hon måste förhålla sig till den anhörigskuld som läggs på henne.
På scen Åsa Eek Engquist

20 feb 12.00 Den starkare av August Strindberg
På julaftons kväll möts två kvinnor – de är väninnor, kollegor och rivaler. I en kamp om kärlek, arbete och frihet är en av dem den starkare, men vem? Tre clowner spelar på fullaste allvar Strindbergs drama. En alldeles unik clownföreställning för vuxna om livsval och dess konsekvenser.
På scen Karin Bergstrand Camilla Persson

6 mars 12.00 Selmas samlade vrede
I denna starka musikmonolog får vi möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan som är beredd att göra avkall på precis allt för att få skriva. Här finns kamp, passion och öppenhjärtiga självinsikter. Text och musik växlar mellan när och fjärran när både nyskrivet och annat vävs samman till en spännande kreation med Selma i centrum!
På scen Görel Crona

13 mars 12.00 och 15.00 Föregångerskan
Hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten är här – en rättighet vi ofta tar för given idag. Med avstamp i professor Christina Florins forskning om fysikern och läraren Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas historien om nu och då och det som händer där emellan.
På scen Catherine Westling

20 mars 12.00 och 15.00 Ja tack!
Musikteatern Ja tack! utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello som klangbotten lyfts hennes ömsinta röster fram i vardagens tristess.
På scen Sanna Källman och Fia Adler Sandblad

27 mars 12.00 och 15.00 Änglaknäpp
Smeden och fiolspelmannen Bjurbäcken älskar sin fiol och musicerandet lika mycket som sin hustru Anna-Greta. Men allt ändras när väckelserörelsen kommer till bruket. Predikant Axel Herman kommer med jublande lovsång. Bjurbäcken blir en bricka i spelet mellan himmel och helvete när fiolen stämplas som nyckeln till allt som är av ondo!
På scen Lars Hjertner

3 april 12.00 och 15.00 En kort resa tur och retur 
Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är vår reseguide. Hon eskorterar oss med skön poesi och roliga texter, medan pianisten och kompositören Elise Einarsdotter genom musiken hintar om vårt mål. Väl framme ligger sånger på lut.
På scen Marika Lagercrantz och Elise Einarsdotter

10 April 12.00 och 15.00 Game of Poems – the songs of Westeros
Med dikter och texter av Västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats.
På scen Niklas Hjulström och Andreas Kullberg

Florrie – Öppen repetition

06 december 2018

Florrie – Öppen repetition

6/3 och 13/3 kl 18.00

Kom på öppen repetition 6/3 och 13/3 kl 18! 
Två onsdagar i rad har vi öppna repetitioner av Florrie. Det är fri entré och ingen föranmälan eller biljett krävs. Välkommen!

Plats Lilla scen

Om pjäsen:

I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia.

Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen, Fia Forslund, Clara Strauch
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
Inspirerad av Yvonne Grönings bok Älskad

En världsomsegling under havet – Öppen repetition

05 december 2018

En världsomsegling under havet – öppen repetition

20/2 och 27/2 kl 18

Två onsdagar i rad har vi öppna repetitioner av En världsomsegling under havet. Det är fri entré och ingen föranmälan eller biljett krävs. Välkommen!

Plats Stora scen

Om pjäsen:

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Carin i samtal

04 december 2018

Samma Carin – fyra nya gäster i nyfikna samtal. Carin Hjulström bjuder under våren in till fyra fredagar där samtal och musikaliska upplevelser från Andreas Kullberg och Anders Larsson står i fokus.

25 januari
Med program som ”Existens”, ”Döden, döden, döden” och ”Meningen med livet” har Anna Lindman, journalist och programledare, tagit sig an frågor vi många gånger backar för att prata om.
Läs mer

22 februari
Fantastiska framgångar och hårda slag. Förbundskapten med OS-guld, framgångsrika klubbuppdrag men också hårda slag och svek när VIK gick i konkurs tidigt 2000-tal. Möt Curre Lundmark!
Läs mer

29 mars
Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”. Mari Jungstedt gick från nyhetsankare till kriminalromansförfattare och hennes specialitet är ö-baserade brott. Räkna med spänning i rummet när Carin möter Mari Jungstedt.
Läs mer

26 april
Tidigare samtalsledaren för Dan i samtal tar nu plats på andra sidan i ett nyfiket samtal om vårt språk. Möt Dan Linder!
Läs mer 

Västerås Improvisationsteater våren 2019

27 november 2018

Västerås Improvisationsteater tar sin första idé och kastar sig ut i vilt improviserade scener. Allt sker i stunden och allt kan hända.

Teatersport

Två lag tävlar i improviserade scener.
En kamp på liv och död där publiken ger förutsättningar och även röstar fram det vinnande laget. Varning för skrattkramp.
18 januari kl 20, Lilla scen
12 april kl 20, Stora scen

Improviserad Shakespeare

1600-talets England sätter ramarna för scenerna. Sällan har trikåer och pluderhosor varit så roliga.
8 februari kl 20, Lilla scen

Improviserad schlagerfestival

En helgalen kväll med hemmagjorda hits. Publiken hittar på titlarna och ensemblen ger allt. Publiken röstar fram vinnaren som framför bidraget på nytt.
15 mars kl 20, Stora scen

Föregångerskan

21 november 2018

Hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten är här!

En monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för kvinnlig rösträtt, en rättighet vi ofta tar för given idag. Men hur var det då – för hundra år sedan – mitt i den brinnande kampen? Vad hände sen? Med avstamp i professor Christina Florins forskning om fysikern och läraren Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas historien om nu och då och det som händer där emellan.

På scen Catherine Westling
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Pumpasoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Musik i samtal

21 november 2018

Foto: Håkan Larsson

Under fyra år har Dan Linder och nu Carin Hjulström samtalat med gäster med mer eller mindre stark anknytning till Västmanland. Varje gång har det framförts musik som antingen har valts av eller haft anknytning till gästen. De allra flesta gånger är det konstellationen Andreas Kullberg och Anders Larsson som utmanat publiken med sina halsbrytande tolkningar.

Nu gör vi en Top Hits-kväll där Andreas och Anders med gäster framför de allra mest spännande, rörande och roliga bidragen. Denna kväll utgör också en grand finale för vår musikaliske trotjänare Anders Larsson, som går i pension efter nästan 40 år som musiker på teatern.

På scen Andreas Kullberg, Anders Larsson
Plats Stora scen
Längd 1 timme och 30 min inkl paus
Producent Pernilla Willman

Pris 200kr

Muodonmuutos/Förvandlingen

21 november 2018

Foto: Yoshi Omori

Spelas på finska 29/1 och på svenska 30/1

Franz Kafkan Muodonmuutoksessa elämä suistuu raiteiltaan, kun perheen ainoa poika ja elättäjä Gregor eräänä aamuna muuttuu jättiläismäiseksi syöpäläiseksi. Vanhemmat ja Gregorin sisar joutuvat ottamaan vastuun niin työnteosta, kodista kuin veloistakin samalla kun perheen ainoa poika kiipeilee seinillä entisessä huoneessaan, johon hänet on suljettu. Kuinka paljon voivat lähimmäisemme muuttua kunnes emme enää tunnista tai rakasta heitä? Miten mittaamme ihmisen arvon? Mitä on olla onnistunut ihminen?

I Franz Kafkas Förvandlingen förvandlas en morgon familjens enda son och försörjare till en jättelik insekt. Föräldrarna och systern får ta sig an både arbete och hushåll medan det som en gång var deras son och bror klättrar på väggarna i ett nu förseglat pojkrum. Hur mycket kan ens nära förändras, innan vi slutar att känna igen och älska dem? Hur mäter vi en människas värde? Vad är en lyckad människa?

På scen Patrick Henriksen, Misa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon Häger, Carl Knif

Plats Stora scen
Längd 90 minuter
Arrangör Västmanlands Finska Riksteaterförening, VÄSKY, i samarbete med Västmanlands Teater

Pris 200kr*
*Ungdom(under 26 år)/student 100 kr, scenpass 150 kr

En världsomsegling under havet – skolföreställning

21 november 2018

Premiär 9 mars 2019

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Plats Stora scen
Längd 
ca 2 timmar inkl paus
Pris 60kr/elev och kostnadsfritt för lärare och pedagoger

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio De Souza,
Teaterlinjen, Västerås Kulturskola
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Regi Hugo Hansén
Bearbetning Carolina Frände
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson
Foto Markus Gårder

Kulturgaranti
Västerås stad erbjuder ett begränsat antal platser av En världsomsegling under havet inom Kulturgarantin. Du som lärare tillhörande Västerås stad kan kostnadsfritt boka in dig och din klass via Kulturbokningens hemsida här.

Lärarmaterial 
Till En världsomsegling under havet tar vi fram en lärarhandledning. Vår förhoppning är att den ska fungera som stöd och samtalsunderlag för dig som lärare i arbetet tillsammans med din klass. Ladda ner lärarmaterialet här.

Speldatum
Fre 15 mars kl 10.30 – Fullsatt
Tor 21 mars kl 10.30 – Fullsatt
Fre 22 mars kl 10.30 –  Fullsatt
Tis 26 mars kl 10.30 – Fullsatt
Fre 29 mars kl 10.30 – Fullsatt
Fre 5 april kl 10.30 – Fullsatt
Tis 9 april kl 10.30 – Fullsatt
Fre 12 april kl 10.30 – Fullsatt
Ons 8 maj kl 10.30 – Fullsatt
Tors 9 maj kl 10.30 – Fullsatt

Har du frågor eller vill boka föreställningen?
Kontakta oss på: skola@vastmanlandsteater.se, tel 021–4704125

Don Quijote دون كيخوتة

21 november 2018

Illustration: Diala Brisly

Don Quijote  دون كيخوتة

Av Miguel de Cervantes تأليف: ميغيل دي ثيربانتس

 

En älskad klassiker nu som familjeföreställning.
رواية كلاسيكية محببة تُقدم كعرض مسرحي للعائلة.

Orättvisan i världen gör Don Quijote galen. Han lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta. Rustad med ett omutligt rättvisepatos slåss han mot skuggor och sina egna fantasier längs vägarna. Betjänten Sancho är bara fokuserad på belöningen; att få äga en stor ö där han ska bli kung. Den hederlige riddaren och den girige egoisten ger sig ut på ett äventyr i jakt efter ära, rikedom och kärlek. En rolig och dråplig familjeföreställning för arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år. Spelas på arabiska och textas till svenska.

الظلم السائد في العالم يجعل من دون كيخوتة شخصاً يفقد عقله. فيغادر منزله للقتال من أجل الضعفاء وانصاف المظلومين.

على طول الطريق الذي يسلكه كان يحارب الظلال والتخيلات مسلحاً بالبطولة وبروح العدالة الحقة. كان جلَّ إهتمام مرافقه سانشو منصباً على حصوله على مكافأته وهي امتلاك جزيرة كبيرة ليصبح ملكاً عليها. حيث ينطلق الفارس النبيل دون كيخوتة وحامل سلاحه سانشو بَنثا، في مغامرتهما بحثاً عن المجد والثروة والحب. عرض مسرحي للعائلة ممتع وكوميدي موجّه الى الأطفال الناطقين بالعربية من عمر ست سنوات، والأطفال الناطقين باللغة السويدية من عمر العشر سنوات. يُقدم باللغة العربية مع ترجمة مرافقة إلى اللغة السويدية.

”Don Quijote” av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet.

رواية دون كيخوتة، من تأليف: ميغيل دي ثيربانتس. هي رائعة من روائع الأدب الكلاسيكي، الأكثر شغفاً وقراءة في العالم. إنها قصة الفارس الحزين الطلعة وحامل سلاحه المخلص سانشو بنثا. هذه الرواية التي أسَرَتْ بسحرها القرّاء حول العالم منذ القرن السادس عشر

 

Föreställningen riktar sig till barn och familjer och spelas på arabiska och textas till svenska.

هذا العرض موجه للأطفال والعائلات، ويقدم باللغة العربية مع ترجمة مرافقة إلى اللغة السويدية.

För arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år.

موجه الى الأطفال الناطقين بالعربية من عمر الست سنوات، وكذلك الأطفال الناطقين بالسويدية من عمر العشر سنوات.

Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern. المسرح الوطني مع المسرح العربي
Plats Lilla scen
Längd 50 min. مدة العرض خمسون دقيقة
Pris 20kr

På scen Ibraheem Manaem, Yazan Alqaq,Helen Al-Janabi
Manus och dramatisering Wael Kadour
Regi Isa Aouifia/Helen Al-Janabi
Scenografi och kostymdesign Wessam Darweash
Ljusdesign Maher Harbesh

Florrie

21 november 2018


Lanseringsfoto Adam af Ekenstam

Premiär 22 mars 2019

I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia.

Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

Plats Lilla scen
Längd Cirka 1 timme

Pris 200 kr*
Ungdom(under 26 år)/student 100kr, pensionär 160 kr, scenpass 160 kr, Grupp (vid bokning av minst 10 biljetter) 180 kr

På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen, Fia Forslund, Clara Strauch
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
Inspirerad av Yvonne Grönings bok Älskad

Kom på öppen repetition 6/3 och 13/3 kl 18! 
Två onsdagar i rad har vi öppna repetitioner av Florrie. Det är fri entré och ingen föranmälan eller biljett krävs. Välkommen!

Syntolkning möjlig till föreställningen fre 5 april
Du har möjlighet att boka syntolkning till föreställningen fre 5 april. Då bokar du biljetter via SRF (synskadades riksförbund). Anmälan görs till Turla Söderholm, 021-18 23 58, eller Tommy Pihl, 070-760 08 71.

Florrie på turné i Västmanland

Under våren kommer föreställningen Florrie turnera runt på ett flertal olika scener i länet. Florrie kommer att arrangeras i:

Norberg
Sala
Fagersta
Kungsör
Hallstahammar
Västerås
Surahammar
Köping

För mer information och biljettbokning, klicka här

En världsomsegling under havet

21 november 2018

Premiär 9 mars 2019

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Plats Stora scen
Längd 
ca 2 timmar inkl paus

Pris 250kr*
*Barn (7-17 år) 100 kr, Ungdom (under 26 år)/student 125 kr, pensionär 200 kr, scenpass 200 kr, Grupp (vid bokning av minst 10 biljetter) 225 kr

Erbjudande! 
Gå 4 betala för 2*
*Gäller begränsat antal platser och ej premiär.

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio Benvindo De Souza Jr,
Teaterlinjen, Västerås Kulturskola
Regi Hugo Hansén
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Förlag Colombine Förlag

En världsomsegling under havet – Generalrepetition

21 november 2018


Foto lanseringsbild Markus Gårder

Välkommen på generalrepetition av En världsomsegling under havet – 8 mars kl 18

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Plats Stora scen
Längd ca 2 timmar inkl paus

Pris 100kr

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio De Souza,
Teaterlinjen Västerås Kulturskola
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Regi Hugo Hansén
Bearbetning Carolina Frände
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson

Florrie – Generalrepetition

21 november 2018


Foto lanseringsbild Adam af Ekenstam

Välkommen på generalrepetition av Florrie!

I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia.

Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen,  Fia Forslund, Clara Strauch
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen m.fl.
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
Inspirerad av Yvonne Grönings bok Älskad

Plats Lilla scen
Längd Cirka 1 timme
Pris 100kr

Kom igen, Caritha!

21 november 2018

Kom igen, Caritha!

Det blir inget kollektiv i Oregon, det blir inget liv som läkare utan gräns eller som musikalartist. Kom igen, Caritha! är en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern. Vem blev jag? Vem vill jag vara nu? Evigheten är över, tiden är utmätt – nu gäller det! Musik går som en röd tråd genom showen som är fylld med drastisk humor, sorg, vemod och hoppfullhet.

På scen Carina Jingrot
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Jordärtskockssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Carin i samtal med Dan Linder

21 november 2018

Copywriter, föreläsare, språkvetare, radioröst och välkänd Västeråsare som äger Sveriges största privata samling av skrivmaskiner. Använder han dem? Och varifrån kommer detta stora intresse för språk. Tidigare samtalsledaren för Dan i samtal tar nu plats på andra sidan i ett nyfiket samtal om vårt språk.

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 200 kr
På scen Dan Linder, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

Carin i samtal med Anna Lindman

21 november 2018

Med program som ”Existens”, ”Döden, döden, döden” och ”Meningen med livet” har Anna Lindman, journalist och programledare, tagit sig an frågor vi många gånger backar för att prata om. Vilka insikter tar hon med sig från samtalen i programmen, vad borde vi prata mer om och vilka av de stora frågorna vill hon fokusera på härnäst? Det är vi nyfikna på!

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30minuter inkl. paus
Pris 200kr
På scen Anna Lindman, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

En kort resa tur och retur

21 november 2018

Musik och poesi som vi älskar. En fantasieggande och rolig föreställning genom skiftande musikaliska och poetiska landskap. Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är vår reseguide. Hon eskorterar oss med skön poesi och roliga texter, medan pianisten och kompositören Elise Einarsdotter genom musiken hintar om vårt mål. Väl framme ligger sånger på lut.

På scen Marika Lagercrantz och Elise Einarsdotter
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Jordärtskockssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Flyga högt

21 november 2018

Hur långt sträcker sig den fria viljan? Så långt att en människa får besluta om sitt eget slut? Vera, 80 år, sätter det på sin spets när hon tar flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast. Dottern Veronica tvingas hantera de praktiska konsekvenserna samtidigt som hon måste förhålla sig till den anhörigskuld som läggs på henne. Själavårdaren Bella levererar klyschor hon inte längre tror på. Kan hennes roll som lyssnare ändå erbjuda Veronica tröst?

På scen Åsa Eek Engquist
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Potatis- och purjolökssoppa
Soppan serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Game of poems – songs of Westeros

21 november 2018

Med dikter och texter av Västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats.

På scen Niklas Hjulström och Andreas Kullberg

Plats Teatercaféet
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Svampsoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Carin i samtal med Mari Jungstedt

21 november 2018

Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”. Mari Jungstedt gick från nyhetsankare till kriminalromansförfattare och hennes specialitet är ö-baserade brott – 12 böcker med Gotland som bas, två med Gran Canaria. Varför är ön som plats den perfekta utgångspunkten? Räkna med spänning i rummet när Carin möter Mari Jungstedt.

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 200 kr
På scen Mari Jungstedt, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

Ja tack!

21 november 2018

Sonja Åkesson är poeten som gav den tigande vardagen en röst. Genom sina texter kramar hon fram mening och innehåll ur en skamfilad verklighet och gestaltar den utsatta människan med humor och värme. Musikteatern Ja tack! utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello som klangbotten lyfts hennes ömsinta röster fram i vardagens tristess.

På scen Sanna Källman och Fia Adler Sandblad
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Löksoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Florrie på turné i Västmanland

21 november 2018

Foto Adam af Ekenstam

 

Florrie – Västmanlandsturné i  april och maj 2019!
I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia.
Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen, Fia Forslund, Clara Strauch
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Ljussättning och belysningsmästare Andreas Lundkvist
Scenografi, kostymdesign och rekvisita Linn Westin
Förlag Drakens Teaterförlag

Inspirerad av Yvonne Grönings bok Älskad

Plats Lilla scen
Längd Cirka 1 timme föreställning och 1 timme publiksamtal med Marika Lagercrantz

 

Turnéprogram 2019: 

Tisdag den 2 april kl 19.00 – Turnépremiär på Teaterbiografen i Norberg!
Biljetter bokas på Norbergs bibliotek, tel 0223-29140
Ordinarie pris: 160 kr

Tisdag den 23 april 18.00 – Sala, Kilbolokalen
Biljetter bokas på bokning@kilbolokalen.se eller tel 0224-70176
Ordinarie pris: 130 kr*
Ungdom (under 20 år): 60 kr
*Fika ingår i biljettpriset! 

Onsdag den 24 april kl 19.00 – Fagersta, Sveasalongen
Biljetter bokas på Tickster eller Fagersta bibliotek, tel 0223-44240 eller kassör Ann Pettersson 070-603 49 18
Ordinarie pris: 200 kr
Scenpasset: 150 kr (På Tickster läggs 10 kr per biljett på i bokningsavgift.)
Scenpasserbjudande: 50 kr rabatt
Mer information hittar du här

Fredag den 26 april kl 19.00 – Kungsör, Kungsudden
Historiens vingslag känns i salongen. 
Biljetter bokas på Kungsörs biblioteket, tel 0227-600210
Ordinarie pris: 150 kr
Kampanj: Gå två för 200 kr
*Fika ingår i biljettpriset! 

Torsdag den 2 maj kl 19.00 – Sala, Blå salen
Biljetter bokas på tel 073 673 31 37 eller lena-eriksson@hotmail.com
Betalas på plats, kontant eller med swish 123 042 63 79
Ordinarie pris: 160 kr
Scenpass: 130 kr
Ungdom (under 20 år): 70 kr
Ungdom med scenpass: 55 kr
Mer information hittar du här

Fredag den 3 maj kl 19.00 – Hallstahammar, Hammarteatern 
Biljetter bokas på Biblioteket i Hallstahammar, tel 0220-241 10, via Tickster.com eller här
Ordinarie pris: 200 kr
Scenpass: 150 kr
Ungdom (upp till 25 år): 60 kr
Mer information hittar du här

Söndag den 19 maj kl 15.00 – Västerås, Tillberga Medborgarhus
Biljetter bokas via Tickster här.  Alternativt bokar du biljetter genom att ringa 021-816503 eller maila till anders.flodstrom@tillbergags.nu
Ordinarie pris: 125 kr*
*Fika ingår i biljettpriset!
Mer information hittar du här

Onsdagen den 22 maj kl 19.00 – Köping, Himmeta bygdegård
Biljetter bokas via Tickster.com, på Turistbyrån tel 0221-256 55 eller här
Ordinarie pris: 210 kr*
Scenpass 160 kr*
Ungdom (upp till 19 år): 110 kr*
*Fika ingår i biljettpriset!
Ev. kvarvarande biljetter säljs från 18:00 på Himmeta Bygdegård

Mer information hittar du här

Torsdag den 23 maj kl 19.00 – Surahammar, Virsbo Konsthall
Biljetter bokas via tickster.se. Från och med april går det boka biljetter på Surahammars bibliotek, ICA Nära Virsbo
Ordinarie pris: 150 kr
Scenpass: 120 kr
Ungdom (upp till 20 år): 50 kr
Mer information hittar du här

Lördag den 25 maj – Västerås, Råby centrum
Biljetter bokas i caféet på Råby, på tel 070-333 44 58 eller e-post kooperativetraby@gmail.com
Ordinarie pris: 100 kr*
*Fika ingår i biljettpriset!
Ev. kvarvarande biljetter säljs före föreställning

Söndag den 26 maj – Tärna Folkhögskola, Gymnastiksalen
Biljetter bokas hos Mona på tele: 073-0260731.
15o kr förköp, 180 kr i dörren för vuxen.
80 kr förköp, 100 kr i dörren för barn under 18 år.
Arrangör: Tärna Bygdegårdsförening

Onsdagen den 29 maj kl 18.30 – Västerås, Café Anund SLUTSÅLT!
Biljetter bokas på Café Anund, tel 021-391502
Öppettider: tis-lör 11-16 och ons 11-18
Ordinarie pris: 200 kr*
Endast Swish eller kort mottages
*Mingelfika i pausen ingår i priset

Publiksamtal med Marika Lagercrantz
I samband med turnéföreställningarna håller Marika Lagercrantz i publiksamtal. Marika har en lång karriär som skådespelare och har vid ett flertal tillfällen belönats med och nominerats till flera olika priser. Just nu är Marika aktuell i rollen som Kapten Nemo i föreställningen En världsomsegling under havet på Västmanlands Teater. Marika Lagercrantz är barnbarn till Florries syster Agnes Hamilton.

SOLALA – Köket på turné

21 november 2018

Foto: Lisa Irvall

Fredag 24 maj kl 19

För sju år sedan träffades tre vänner hemma i köket en vardagskväll. Några timmar senare hade de gjort sitt första arrangemang och med det startat en ny genre inom svensk vokalmusik. Solala beskrivs som en vokal powertrio och har med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och en minst sagt varierad repertoar ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument skrivit om boken om hur sång i grupp kan låta.

De stora konserthusturnéerna har under de senaste åren avlöst varandra och Solala har även gästat Allsång på Skansen samt gjort mellanakten till finalen i Melodifestivalen 2018 tillsammans med Helen Sjöholm. Våren 2018 turnerade de tillsammans med Bohuslän Big Band i publik -och kritikersuccén ”Brinner upp i natten” som baserades på musik av Håkan Hellström.

I ”Köket på turné”, deras största turné hittills, får vi dock återse dem i sin originaluppsättning runt köksbordet. Konserten kommer innehålla deras största och populäraste covers och nytt material i en intim hemma hos-känsla indränkt i underbar stämsång!

Plats Stora scen
Längd 2 timmar och 10 minuter, inkl paus
Biljettpris (till kund): 295 kr
Ledsagare gratis

Carin i samtal med Curre Lundmark

21 november 2018

Fantastiska framgångar och hårda slag. Förbundskapten med OS-guld, framgångsrika klubbuppdrag men också hårda slag och svek när VIK gick i konkurs tidigt 2000-tal. Möt Curre Lundmark – Västeråsprofilen vars hjärta bankar för hockey och för Västerås.

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 200 kr
På scen Curre Lundmark, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

Den starkare av August Strindberg

21 november 2018

Karriären eller hemmet? Tala ut eller tiga ihjäl? Stanna eller gå? På julaftons kväll möts två kvinnor – de är väninnor, kollegor och rivaler. I en kamp om kärlek, arbete och frihet är en av dem den starkare, men vem? Tre clowner spelar på fullaste allvar Strindbergs drama. När något går fel eller då det händer något oväntat i publiken, lämnar de dramat och ger sig hän åt det som händer just nu, för att sedan återgå till Strindberg. En alldeles unik clownföreställning för vuxna om livsval och dess konsekvenser.

På scen Karin Bergstrand Camilla Persson
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Morotssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.