Tidigare föreställningar

Bokens dag 2017

08 september 2017

Bokensdag2017

Aktuella författare berättar om sina senaste böcker och sitt skrivande – med efterföljande bokförsäljning och signering!

Program Bokens dag 28 oktober 2017

Kl 13 Pia Hagmar – Stora scen, fri entré!

Kl 14  Invigning – utdelning av stipendium

Kl 14.15 Maj-Gull Axelsson

Kl 15  Christoffer Carlsson

Kl 15.45 Paus och försäljning av böcker

Kl 16.15 Malou von Siverts

Kl 17  Ebba Witt Brattström

Kl 17.45 Försäljning och signering

Plats Stora scen
Pris 80 kr (Fri entré till Pia Hagmar)

Per Holknekt – föreläsning #1000

25 augusti 2017

15765a46-ce55-4879-a651-c248caf81d25_492721_CUSTOM
Per Holknekt firar föreläsning #1000 där han delar med sig av sitt gränslösa arkiv av upplevelser och erfarenheter som gör honom unik. Kom, upplev och bli inspirerad av Pers berättelser från hans sällsynta, inspirerande och mångfacetterade livsresa som både inspirerar, skapar förståelse och sätter spår.

Per har inte bara hunnit startat 32 bolag, varav ett börsnoterades och värderades till en miljard kronor, han har också levt som hemlös och förlorat både jobb och familj pga. missbruk. Per har en unik förmåga att förvandla aska till eld. Han är tacksam för vad livet gett honom och berättar både om motgångarna i livet samt utmärkelserna som bl.a. Årets bolagsgrundare, Årets Exportbolag, Årets Inspiratör med mycket mera.

Med sin djupa kunskap och långa erfarenhet inom bolagsutveckling, varumärkesarbete/strategier samt entreprenörskap förmedlar Per utöver inspiration, skratt och tårar värdefulla nycklar, lärdomar, insikter och metoder som enkelt kan användas och appliceras på precis vem och vad som helst.

Plats Stora scen
Längd 1 timme och 30 minuter
Pris 350–600 kr

Tider

18:00-18:30 VIP mingel med Per Holknekt
18:30 Insläpp
19:00-20:30 Föreläsning
20:30-21:30 Mingel med Per Holknekt och bokförsäljning

På scen Per Holknekt

Paneldebatt – Hur jämställd är operavärlden egentligen?

04 augusti 2017

bild-vasteras

Jämställd operascen – panelsamtal inför publik
Söndag den 15 oktober kl 13.00 i Teatercaféet

I panelen ingår Ebba Witt-Brattström, Anna Larsson, Niklas Hjulström och Gunilla Brodrej
Moderator: Sofia Nyblom
Arr: Stiftelsen Vattnäs Konsertlada

I samband med uppförandet av operan Kärlekskriget, baserad på Ebba Witt-Brattström roman Århundradets kärlekskrig, återupplivas debatten om jämställdheten i operavärlden. Kulturjournalisten Gunilla Brodrej startade våren 2012 en debatt på Expressens kultursida om sexism inom operavärlden. Diskussionen vidgades till att handla om arbetsförhållanden, hur kvinnor framställs i operalitteraturen samt hur regissörer vill framställa kvinnor på scen. Får kvinnliga tonsättare samma möjligheter att bli uppförda som manliga tonsättare? Finns det en specifik ”operasexism” i branschen och hur ser den i så fall ut? Vad betyder det för kvinnobilden att de flesta regissörer och dirigenter är män? Råder det en gammaldags kvinnosyn på de stora operahusen?

– Vi hoppas att detta blir startskottet för en livlig och välbehövlig debatt på bred front som involverar regissörer, dirigenter, kompositörer, sångare, journalister, musikstuderande och naturligtvis även publiken, säger operasångerskan Anna Larsson, konstnärlig ledare för Vattnäs konsertlada, som gör rollen som ”Hon” i Kärlekskriget.

Fri entré, boka din plats här.

Programmet
kl 13-13.45 panel
kl 13.45-14 publiken bjuds in till diskussion
kl 14-14.15 paus
kl 14.15-15.00 panel och publiksamtal
kl 16:00 föreställningen börjar

Vilka debatterar?
Ebba Witt-Brattström, författare
Anna Larsson, sångerska
Niklas Hjulström, teaterchef och regissör
Gunilla Brodrej, journalist

Moderator Sofia Nyblom

 

Visning av 100-åriga fonder på Västmanlands Teater

28 juni 2017

Foto 2017-06-09 09 59 09 (1)

I samband med en renovering av scengolvet på Västmanlands Teater gjordes ett fynd: ett flertal fonder lika gamla som teaterhuset självt hittades. Senast fonderna såg dagens ljus var vid den förra renoveringen som gjordes år 1976. Nu visas de upp på teatern! Bland annat hittades originalridån från år 1915 när teaterhuset invigdes. På baksidan av ridån går att läsa:

”Västerås Teater invigd AF Allan Rydings teatersällskap. Den 19 Aug. 1915.
Program: Gustaf Vasa
Prolof af Lektor Hj.Thyresson”

Teatern bjuder på snittar, dryck och teaterhistoria berättad av Dan Linder, som också skrev Västmanlands Teaters jubileumsbok Älska Teater inför 100-årsjubileumet 2015. Efter visningen upp skänks fonderna vidare till Scenkonstmuseet i Stockholm.

Var Västmanlands Teater
När torsdag 10 augusti kl 12-13.
Fri entré mot biljett Boka din plats här

Musikalisk cirkus – Parkteater

26 juni 2017

FB_IMG_1467371538272
Musikalisk cirkus

I samarbete med Västmanlandsmusiken och Gycklargruppen TRiX presenteras rockringsartisten Kari Panska till tonerna av Henrik Måwes klassiska pianomusik. Kari improviserar med ringar som ständigt tycks befinna sig i rörelse. Möt också Svart Adam Solander, jonglör från Gycklargruppen TRiX som jonglerar i takt till Jonas Färnlöfs toner.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Teaterparken/Stadsparken
Tid ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré

 

Om Kari Panska
Kari Panska, eller Katarzyna Szczepanska som hon egentligen heter, är en självlärd rockringsartist, nycirkusartist och lärare. Hon kombinerar teknik med flöde och balans med synvillor och ser ringarna som en danspartner som leder och följer. Kari arbetar med både en och flera ringer när hon fortsätter att söka efter nya sätt att röra sig tillsammans med en ring. Kari är känd för sin unika stil och sina starka improvisationer.

Om Henrik Måwe
Henrik Måwe, som är född i Västerås, är ansedd som en av Sveriges främsta pianister, just nu aktuell med The 50 Greatest Piano Pieces, ett av de mest spelade pianoalbumen på Spotify. Utöver sina soloframträdanden uppträder Henrik Måwe regelbundet med den internationella eliten bland sångare och instrumentalister. Han är en flitig gäst på kammarmusikfestivaler i Sverige och utlandet.

Om Svart Adam Solander
Medverkar bl.a. i TRiX nya demokratiföreställning och IGNIS. Adam är utbildad jonglör på cirkusskola i Köpenhamn och har spenderat större delen av sitt liv med många bollar i luften. Bildligt och bokstavligt talat. Jonglering är hans huvuddisciplin men han fuskar även inom det mesta.

Om Jonas Färnlöf
Jonas är multiinstrumentalist och skriver samt framför musiken till TRiX större eldföreställningar. Jonas musik innehåller allt från live-loopad kontrabas till sång och järnskrot. Han uppträder även med flera andra internationellt turnerande ensembler samt driver trädgårdsscenen i Lasses kvarter.

Fredmans begravning – Parkteater

15 juni 2017

DSC1662_151015-683x1024

Fredmans begravning
Romeo & Julia Kören sjunger Bellman

Fredman står lik och vännerna samlas. I Bellmans värld är livet och döden grannar och Fredmans begravning blir en balansakt i rusets irrgångar. I dödens vitöga skymtar livets passion, plåga och komik genom Bellmans musik och texter.

Carl Michael Bellman är vår nationalskald och stora Stockholmsskildrare. Han var kungens favorit och tungomålets mästare. Men också spritens slav och död i förtid utan att lämna något till sina efterlevande. I Bellmans texter utläser vi hans eget livsöde. Den passionerade aptiten på livet och kärleken till ruset liksom drinkarens kranka blekhet och fattigdom.

I 25 år har Romeo & Julia Kören samarbetat med Dramaten och tänjt på gränsen mellan körframträdande och musikteater. I vånda och lust tar nu Romeo & Julia Kören sig an Carl Michael Bellman i sin vårkonsert. Helt nya arrangemang och körens säregna sceniska uttryck bäddar för ett spännande möte på Dramatens stora scen.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Text och musik Carl Michael Bellman
Idé och regi Benoît Malmberg
Körarrangemang Britta Ingmarsdotter, Stefan Boström, Benoît Malmberg

Riltons vänner sjunger Beppe Wolgers – Parkteater

15 juni 2017

Riltons vänner

Vokalgruppen Riltons Vänner tar sig an Beppe Wolgers finurliga och sinnrika låtskatt. Med musikalisk precision och värme återföds Beppes kända och okända låtar om kända och okända djur.

Riltons Vänner startades 1999 på Stockholms Musikgymnasium. Under åren har gruppen hunnit med att släppa fem album och gjort ca 1000 framträdanden i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Ryssland, Kina, Japan samt USA. 2006 mottog de a cappella-världens egen ”Grammy” i CASA:s (Contemporary A Cappella Society) tävling för inspelad vokalmusik.

Gruppen har jobbat och uppträtt tillsammans med Henrik Dorsin, Rigmor Gustafsson, Vibafemba, Magnus Lindgren, Åsa Jinder och Janne Schaffer för att nämna några. Under många år fungerade också Riltons Vänner som kör i Electric Banana Band, där de i chockrosa kläder gick under namnet ”Los Flamingos”.

Här utforskar de istället mannen bakom sin barndoms Beppe, han som var Pippis pappa och Balou; han som skrev Dunderklumpen och hade pyjamas i Beppes godnattstund. Vacker och skönsjungande nostalgi med andra ord!

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

På scen Johanna Löf Cervin, Daniel Greayer, Matilda Lindell, Linnea Rilton, Sebastian Rilton

Utvandrartrion – Parkteater

15 juni 2017

Affischbild Utvandrartrion

Musikerna från produktion Utvandrarna ger en världsmusikkonsert i miniformat.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

På scen
Anders Larsson – multiinstrumentalist med träblåsinstrument som sin särskilda specialitet
Lamine Cissokho – en modern griot från Senegal/Casamance som spelar den västafrikanska harpan kora
Berrin Sahin – kIrmanc musiker på stränginstrumentet baglama och sång

En klassiker i parken, Björnen – Parkteater

15 juni 2017

Affischbild En klassiker till soppan/kaffet
Under två kvällar av Parkteatern smakas teaterhistoriens klassiska ingredienser av. Komedi eller tragedi, naturalism eller drömspel? Cicilia Sedvall och Bodil Malmberg hittar en pjäs som smakar både vällagrat och syrligt friskt.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

 

Det farligaste som finns – Parkteater

15 juni 2017

Det farligaste som finns, vad är det egentligen? Kanske är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Eller att dela ut flygblad om koncentrationsläger i nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?

Vissa säger att det farligaste helt enkelt är att vara rädd. Rädda människor är farliga. Men vi är ju rädda hela tiden. Du är rädd, jag är rädd, alla är rädda. Det farligaste kanske är att inte orka med rädslan? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna?

Vad ska man göra då, när man blir rädd? Ja, vi kan ju till exempel berätta historier om mod. Och om människor som vågat känna, tänka och handla. Alla historier om mod börjar med en känsla, av att något är fel, eller skulle kunna vara annorlunda. Det är historierna som påminner oss om att vi är människor. För visst smittar rädsla, men mod smittar mer.

Det farligaste som finns är en föreställning av 4:e teatern.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Regi Fredrik Lundqvist
Manus Moa Backman, Fredrik Lundqvist, Joséphine Wistedt, Titti Hilton, Daniel Scherp
Medverkande Titti Hilton, Daniel Scherp
Dramaturg Moa Backman
Scenografi, kostym Anne Hellandsjö

VLT i parken – Parkteater

15 juni 2017

vltiparken

VLT i parken
Kom och sjung med när VLT håller allsång i  Stadsparken/Teaterparken. Det blir en kväll med sång och musik i glädjens tecken.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Expedition Babben – Parkteater

15 juni 2017

Exp-B-orig_HkanLarsson_press

Babben Larsson är en institution inom svensk standup, och firar nästa år 30-årsjubileum som artist. Här kommer en sällsynt chans att avnjuta henne i full frihet – i det fria.

Babben Larsson gick ut Teaterhögskolan 1980 men tröttnade ganska snabbt på skådespelandet. När stand up kom till Sverige i slutet av 80-talet hoppade hon raskt på humortåget istället och det blev en omedelbar succé. Genom Släng dig i Brunnen blev hon ”Babben” med hela svenska folket och är fortfarande en av de största stjärnorna inom genren idag, nästan 30 år senare. Babben driver gärna med trender, media och mänskliga beteenden. Ingen går säker för hennes pilar – allra minst hon själv.

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Fri entré!

Parkteater

24 maj 2017

parkteater
Packa picknickkorgen och ta med egen stol! 16-20 och 23-27 augusti är det dags för årets parkteater. I år presenterar vi ett gediget program där det kommer bjudas på nio olika akter.
Som alltid är det frie entré till alla föreställningar under parkteatern!

I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Teaterparken/Stadsparken
Tid ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Producent Hanna Olsson Lanneberg
Fri entré

Parkteaterprogram
Onsdag 16/8 – Expedition Babben. Läs mer här.
Torsdag 17/8 – Musikalisk Cirkus i två akter. Läs mer här.
Fredag 18/8 – Allsång med VLT i parken. Läs mer här.
Lördag 19/8 – Det farligaste som finns. Läs mer här.
Söndag 20/8 – En klassiker i parken: Björnen. Läs mer här.

Onsdag 23/8 – Utvandrartrion. Läs mer här.
Torsdag 24/8 – Riltons Vänner sjunger Beppe Wolgers. Läs mer här.
Fredag 25/8 – Dan i samtal med Matte Supreme. Läs mer här.
Lördag 26/8 – Fredmans begravning, Romeo & Julia Kören sjunger Bellman. Läs mer här.
Söndag 27/8 – En klassiker i parken: Björnen. Läs mer här.

 

 

Berättarkväll om Västmanlandsbranden

22 maj 2017

Grafisk illustration av eldflammor

 

Berättarkvällarna fortsätter!
Hösten 2018 har Västmanlands Teater premiär på en föreställning som bygger på berättelser om den stora branden som härjade i Västmanland sommaren 2014. Under 2017 kommer flera berättarkvällar om branden i Västmanland att hållas.

Genom samtalen hoppas vi kunna samla ihop berättelser och vittnesmål från ännu fler västmanlänningar om den katastrof som drabbade så många. Vill du redan nu skicka in din berättelse, maila till brandhistorier@vastmanlandsteater.se.

10 juni 2017
På Hälleskogsbrännan är vi under bar himmel, mitt i brandområdet!

Vi får höra om de dramatiska dagarna sommaren 2014, och hur området återhämtar sig idag. Även här läser vi upp ett urval av de berättelser som vi fått in hittills och kvällen avslutas med publiksamtal. Ta med egen stol!

Jan-Inge Tobiasson från Länsstyrelsen pratar om naturen i brandenområdet. Musikerna Andreas Kullberg och Anders Larsson spelar musik, Bodil Malmberg och Cicilia Sedvall läser dikter och skådespelare från Norrby teater läser upp berättelser som teatern fått inskickade. På plats är också Reine Ullén som berättar om när han räddades ur elden och Niklas Hjulström och Jerker Beckman finns där för att samla in ännu fler berättelser.

Plats Grävlingsberget vid Hälleskogsbrännan
Klicka här för karta.
Tid
10 juni kl 20
Fri entré mot biljett.
Bokas via köplänken

Buss från Västmanlands Teater till Hälleskogsbrännan
Kl 19 kommer en buss att avgå från Västmanlands Teater till berättarkvällen vid Hälleskogsbrännan som börjar kl 20. För att få en plats i bussen: anmäl dig genom att bocka i bokningsalternativet ”biljett och buss” vid bokning. Obs! Begränsat antal platser, först till kvarn.

Välkommen!

Generalrepetition: Teater och cirkus – hur samarbetar vi?

05 maj 2017

teatercirkus
Teater och cirkus – hur samarbetar vi?

Ett spännande samtal om konstkrockar, synergier och möten i att förena teater och cirkus som konstformer.

Cirkus Cirkör och Västmanlands Teater har inlett ett treårigt samarbete som ska ta fram en modell för ett gemensamt lärande kring parternas förutsättningar, för ett vidgat scenkonstuttryck och för att etablera cirkus i ett län. Detta är ett genrep inför ett samtal som även äger rum på Scenkonstbiennalen. Då bjuder vi dessutom in Östgötateatern som sedan flera år har producerat cirkusföreställningar och använt cirkus som en integrerad del i flera av sina teaterföreställningar.

Arrangeras av Västmanlands Teater och Cirkus Cirkör

Plats Lilla scen
Längd 1 timme
Fri entré, ingen föranmälan behövs.

Moderator
Skribenten och radiorösten Dan Linder

Medverkande
Niklas Hjulström, teaterchef Västmanlands Teater
Olle Strandberg, regissör Cirkus Cirkör
Johan Celander, teaterchef Östgötateatern*
Magali Bancel, cirkusartist/skådespelare Östgötateatern*
*medverkar under Scenkonstbiennalen.

 

Dans, dance, danza

04 maj 2017

Affischbild Fryx

En dansföreställning med elever från Fryxellska skolans dansklasser åk 4-9. Det kommer bjudas på dansnummer i en härlig blandning av olika dansstilar och musik.

På scen Fryxellska skolans dansklasser åk 4-9.
Pris vuxen 150 kr, barn (0-17 år) 100 kr

Fotbollsbögen

26 april 2017

Affischbild Fotbollsbögen

Fotbollsbögen spelas kostnadsfritt den 30 juni och 1 juli på Västmanlands Teater, under Västerås Cityfestival & Västerås Pride

Fotbollsbögen handlar om Johan, som är homosexuell. Han kom ut för fyra år sen. För sig själv. Men i dag är dagen med stort D, dagen då han ska berätta för sin bästa polare i fotbollslaget, Micke.

Fotbollsbögen är en monolog av och med skådespelaren Mårten Svedberg. Pjäsen tar upp ämnen som homofobi, machokultur, grupptryck och utanförskap men skildrar även vänskap och kärlek. Mårten använder sig av egna erfarenheter från idrottsvärlden, där den som är annorlunda lätt blir utsatt för mobbning och kränkningar.

Rekommenderas från 15 år.

På scen Mårten Svedberg
Av Mårten Svedberg
Fri entré med biljett, bokas via köplänkarna

”Lysande skådespelarkonst… De båda killarna blir så levande att jag vid flera tillfällen kunde ha svurit på att det var två personer på scenen”
Fredrik Pålsson/Sydsvenskan

Dan i samtal med Samuel Fröler

24 april 2017

27 oktober kl 18!

Som liten pojke drömmer han om att bli lokförare. Efter gymnasiet flyttar han till Västerås och arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Som vuxen blir han skådespelare på film, teater och tv: i Lars Molins Tre kärlekar, som Ingmar Bergmans far i tv-serien Den goda viljan och som läkaren Johan Steen i tittarsuccén Skärgårdsdoktorn. Möt Samuel Fröler!

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 160 kr
Producent Hanna Olsson Lanneberg

Dan i samtal med Jonna Noblin

23 april 2017

29 september kl 18!

Rösten som håller dig sällskap i P4 Västmanland under förmiddagarna med åsikter, och insikter kring aktuella frågor. Den mjuka dialekten är förrädisk; tungan är vass, lika bra att underhålla och provocera. När hon presenterar vardagens glädjeämnen och irritationsmoment smälter skånskan samman med det västmanländska landskapet.
Möt Jonna Noblin!

Plats Lilla scen
Längd
1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris
160 kr
Producent Hanna Olsson Lanneberg

Dan i samtal – Parkteatern med Matte Supreme

22 april 2017

Dan i samtal med Matte Supreme, 25 augusti kl 18!

Sedan 1995 är han en av medlemmarna Looptroop Rockers, bildat på Rönnby i Västerås för 25 år sedan. Gruppen har blivit Sveriges största rap- och hiphopexport sedan albumdebuten Modern Day City Symphony år 2000. Vår gäst har designat plagg för vännen och kollegan Jason Diakité (alias Timbuktu), skapat målarboken Svensk Rap och har tidigare haft Carlos Kanon som artistnamn. Numera känner världen honom som Matte Supreme.
Möt Mathias Lundh-Isén!

Packa picknickkorgen och ta med egen stol. I år kör vi utomhus oavsett väder – vi ses!

Plats Stadsparken/Teaterparken, Västerås
Längd ca 1 timme
Konferencier Niklas Hjulström
Producent Hanna Olsson Lanneberg
Fri entré!

Öppna repetitioner – Under

21 april 2017

Kvinna med rufsigt hår i front i bildens vänstra hörn. I bakgrunden tre personer som drar och sliter i tyg
Välkommen till öppna repetitioner av Under 2017!

I augusti och september har du möjlighet att följa repetitionsarbete av Under som har premiär 14 september 2017 på Stora scen!
Under är en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Cirkus Cirkör.

Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Varmt välkommen!

Under
är en föreställning om människans futtighet i det stora. Den tar sin utgångspunkt i sökandet efter kreativa strategier i en tid då osäkerheten är det enda konstanta. Då du känner dig otrygg och ändå väljer att ta en risk, men då yttre hinder och begränsningar försvårar och ställer handlingarna på sin spets. I ett landskap som vittnar om en krasch härjar de vilda elementen, stormarna och himmelen. Akrobatik, luftakrobatik och sång tas ur sina traditionella sammanhang i mötet med vädrets växlingar.

Under är den avslutande delen i Olle Strandbergs Under-trilogi. Tematiken om vad som händer när man kraschar och själva anpassningen till ett nytt liv har regissören tidigare utforskat i Undermän (2010) och Underart (2014) –två Cirkus Cirkör-föreställningar som turnerat världen över.

Plats Stora scen
Längd 1 timme

Öppna repetitioner – Broarna i Madison County

21 april 2017

Broarna
Välkommen till öppna repetitioner av Broarna i Madison County!

Vid två tillfällen i november har du möjlighet att följa repetitionsarbetet av Broarna i Madison County som har premiär 18 november 2017 på Stora scen!

Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Varmt välkommen!

Francesca har sett fram emot en vecka för sig själv, utan man och barn. Familjen hinner bara lämna gården så kommer Robert körandes upp på hennes gårdsplan för att fråga efter vägen. Mötet mellan Francesca och Robert blir den starkaste av kärlekshistorier. Men mitt i passionen och kärleken behöver de allra svåraste besluten fattas, att följa passionen eller att vara kvar i sin trygga vardag.

Broarna i Madison County är en roman av författaren Robert James Waller som filmatiserats och spelats som musikal på Broadway. Nu görs den för första gången i världen som teaterpjäs.
Plats Stora scen
Längd 1 timme

Kulturnatten 2017

21 april 2017

affischoriginal17
Välkommen till en fullspäckad kulturnatt på Västmanlands Teater 16 september 2017! 

Den 16 september är du välkommen till kulturnatt på Västmanlands Teater. Kvällen bjuder på danceoke på Lilla scen, smakprov på Under på Stora scen och filmhäng i Teatercaféet där vi tillsammans kollar på förra årets parkteaterföreställning Solsyster. Biljettkassan håller öppet kl 18-22.30. Välkommen!

Plats Stora scen, Lilla scen, Teatercaféet
Tid 18–22.30
Fri entré

Kvällens program

Kl 18.00-19.00 Filmhäng i Teatercaféet
Filmvisning av föreställningen Solsyster från förra årets parkteater. Teatern bjuder på popcorn!

Kl 19.00-19.30 Danceoke, Lilla scen
Karaoke känner du kanske igen, men har du provat danceoke? Kom som du är och släpp loss!

Kl 19.30-20.00 Smakprov på Under, Stora scen* Synsymbol
Se ett smakprov från föreställningen Under. Under är en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Cirkus Cirkör.
*Denna föreställning syntolkas även! Under Kulturnatten erbjuder teatern & SRF  syntolkning både för dig som är synskadad och för dig som är  nyfiken på hur syntolkning fungerar.

Kl 20.00-20.30 Danceoke, Lilla scen
Karaoke känner du kanske igen, men har du provat danceoke? Kom som du är och släpp loss!

Kl 20.30-21.00 Smakprov på Under, Stora scen
Se ett smakprov från föreställningen Under. Under är en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Cirkus Cirkör.

Kl 21.00-21.30 Danceoke, Lilla scen
Karaoke känner du kanske igen, men har du provat danceoke? Kom som du är och släpp loss!

Kl 21.30-22.00 Smakprov på Under, Stora scen
Se ett smakprov från föreställningen Under.Under är en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Cirkus Cirkör.

Danceoken leds av ÖFA-kollektivet – ett scenkonstkollektiv, en stödgrupp och ett nätverk. Sedan starten 2004 har de arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och performances. 

 

Dödens kyss – Ett sångspel om Evert Taube

21 april 2017

Spelas som soppteater och afternoon teater 1 november 2017!

Djupt ner bakom stora scenen på Gröna Lund sitter Evert Taube i sin loge och har scenskräck. Gröna lunds legendariske artistchef Ove Hahn försöker få honom att börja sitt framträdande. Över tjugotusen besökare står och väntar på att nationalskalden skall göra entré. Evert spjärnar emot och drömmer sig bort. I fantasin tar han sin tillflykt till sitt eget land Trubadurien där allt som har hänt och ska hända existerar samtidigt i ett enda nu.

Där träffar han sin älskade hustru Astri i deras första kärleksmöte och där är han en liten gosse som kan prata med stenar, djur och växter. Han springer över berghällarna på Vinga och leker att han är Poseidon som möter vågornas gudinna Dynamene. Han ställs också öga mot öga med sitt eget samvete. Han rannsakar sitt liv och minns.

Dödens Kyss är ett varsamt stycke teater inte helt utan komiska poänger. Som en hyllning till Astri Taube och till kärleken framförs de mest romantiska sångerna med glasharpa, mandolin och dragspel. Carin Blom väver samman olika ljudvärldar där Everts sånger, serenader och madrigaler kan sjungas, upplösas och uppstå på nytt.

Plats
Teatercaféet
Längd Ca 50 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Andreas Liljeholm, Nicholas Olsson & Carin Blom
Regi Johan Huldt
Manus Nicholas Olsson
Musikarrangemang, ljuddesign Carin Blom
Sånger Evert Taube, Karl Gerhard, Carin Blom m.fl.
Scenografi, kostym Caroline Romare

Soppteater
1/11 Indisk krämig linssoppa (laktos- och glutenfri)
Soppan serveras från kl 11.30.

Afternoon teater
1/11 Scones, kaffe/te och godbit
Fikat serveras från kl 14.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Skyll inte på oss, vi kom nyss

21 april 2017

Två män varav den ena är klädd i en T-shirt med motivet av den amerikanska flaggan och den andra är iklädd Svart kavaj och röd slips med vita prickar
En show av och ”med” de legendariska amerikanska satirikerna Kurt Vonnegut och Tom Lehrer, gestaltade av Danny Eriksson och Mats Karlsson. Vonneguts bittert roliga humanistiska tal möter Lehrers svart humoristiska sånger.

Man måste, i dessa absurda valtider, där dumheten och den nationalistiska inbilskheten firar nya triumfer varje dag, och fyller våra tidningar med idioti, påminna sig om att det finns ett annat Amerika också: ett USA som är både coolt och klokt och bittert och roligt! Ett yttrandefrihetens förlovade land!

Kurt Vonnegut och Tom Lehrer representerar allt detta. Som barn av andra världskriget och Vietnamkriget talar dom till oss om drömmar och besvikelser och om dom svåra prövningar som vi alla nu står inför.

Med den lättaste humor och det djupaste allvar. Någon har sagt om Kurts texter att dom är som beska karameller med ett sött innehåll. Innanför all cynism och pessimism gömmer sig en stor kärlek och tilltro till människorna.

Plats Teatercaféet
Längd Ca 50 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Danny Eriksson & Mats Karlsson
Regi, dramaturgi Henrik Gustafsson

Soppteater
8/11 Rostad majssoppa med sting
Soppan serveras från kl 11.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

ADA

21 april 2017

En kvinna som står framför en massa kartonger. Hon håller händerna för munnen och ser berörd ut
Spelas som soppteater och afternoon teater 15 november 2017!

En föreställning om Ada Lovelace och vårt första dataspråk av Rebecca Forsberg. Ada Lovelace, föddes 1815 och är dotter till den kände poeten Lord Byron. I sin egenskap av matematiker och visionär förutsåg hon datorns revolutionerande betydelse i framtiden.

I pjäsen följs hennes intensiva liv från barndom till tidiga död, 36 år gammal.I tidigare uppsättningar av ADA har föreställningen direktsänts och publiken har kunnat se dramat i mobiltelefoner och via webben. Detta som en del av RATS Teaters ständiga arbete med att möta ny publik på nya plattformar.

Plats Teatercaféet
Längd Ca 50 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Linda Lönnerfeldt
Manus, Regi Rebecca Forsberg
Bildproducent Helene Åberg
Producent Rebecca Medici

Soppteater
15/11 Gul currysoppa med bas av morötter (laktos- och glutenfri)
Soppan serveras från kl 11.30.

Afternoon teater
15/11 Scones, kaffe/te och godbit
Fikat serveras från kl 14.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

 

Ett gott liv förlänger skrattet

21 april 2017

Bild av tre män, en är iklädd vit skjorta, den andra blå kavaj och den tredje svart kavaj
Spelas som soppteater 25 oktober 2017!

Underfundiga texter till överdådiga melodier, som en blandning av en glad Ted Gärdestad och en ledsen Magnus Uggla.
Genren är naivistisk förhoppningsvisa och har du tur sägs nåt roligt också.

Plats Teatercaféet
Längd Ca 50 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Josef Törner och Kompet
Konstnärligt team Josef Törner

Soppteater
25/10 Het tomatsoppa (laktos- och glutenfri)
Soppan serveras från kl 11.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Le Serpent et La Princesse

21 april 2017

Målning av ett kvinnoansikte
Spelas som soppteater och afternoon teater 18 oktober 2017!

Oda Krogh (1860-1935) var en norsk målarinna som periodvis bodde och ställde ut i Paris. Hon målade framför allt porträtt. Oda har alltid haft en plats i norsk kulturhistoria, men mer som femme fatale än som konstnär. Oda var banbrytande och före sin tid på många sätt. Hon blev Kristiania Bohemernas musa, en samling manliga konstnärer Oslo i slutet av 1800-talet, med radikala idéer om samhället kvinnorna och den fria kärleken…

Oda var elev till och gifte sig senare med konstnären Chistian Krohg.

Plats Teatercaféet
Längd Ca 50 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Camilla Ringquist & Elias Ringquist
Manus, musik Camilla Ringquist
Ljudläggning Hugo Lundgren

Soppteater
18/10 Potatis- och purjolökssoppa (laktos- och glutenfri)
Soppan serveras från kl 11.30.

Afternoon teater
18/10 Scones, kaffe/te och godbit
Fikat serveras från kl 14.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Du är väl googlebar, lille vän

21 april 2017

En man iklädd grå kavaj som kastar papper i luften
Spelas som soppteater 11 oktober 2017!

Möt Samuel Fröler i en varm komedi om den nya arbetsmarknaden, där den utbrände gymnasieläraren Birger hamnar hos en jobb-coach – ett yrke som inte ens fanns när Birger började jobba. Coachen vill ändra på hela Birgers väsen och göra honom både twittrande och googlebar.

Birger har älskat sitt jobb i 31 år, men nu räcker inte det längre. Han är en vit, medelålders man som plötsligt riskerar att bli över, och han förstår inte hur det gått till. Nu är det nya regler som gäller, och det är bara att anpassa sig.

Den unga coachen har ett tydligt och mätbart mål: att göra Birger attraktiv på arbetsmarknaden. Det ska ske genom positivt tänkande och en ny, modern kostym från det smarta modehuset Acne. Problemet är dock att kostymen är alldeles för dyr – Birger har helt enkelt inte råd med den. Hur ska det gå, kommer han ändå att lyckas bygga upp sig själv på nytt, och hur ska det i sådana fall ske?

Svaret får du i denna högaktuella komedi om att lyckas överleva på arbetsmarknaden i dagens Sverige. Många dagsaktuella frågor belyses: meningen med livet, meningen med arbetslivet, yta kontra verkligt innehåll, åldersdiskriminering, mänsklig kunskap, teknikutveckling, åldrande och värdighet.

Presenteras av Riksteatern i samarbete med Stockholm Stadsteater.

Plats Teatercaféet
Längd Ca 50 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Samuel Fröler
Manus Ylva Lööf
Regi Ann Petrén
Scenografi, kostym Maria Geber
Musik Fredrik Meyer
Koreografi Catharina Allvin

Soppteater
11/10 Blomkål och rotsellerisoppa (laktos- och glutenfri)
Soppan serveras från kl 11.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

 

Moa – en musikalisk föreställning om Moa Martinson

21 april 2017

Bild av två kvinnor mot en svart bakgrund. Den ena kvinnan iklädd en blommig kavaj och basker står upp. Den andra kvinnan sitter framför och röker
Spelas som soppteater och afternoon teater 4 oktober 2017!

En musikalisk föreställning om Moa Martinson.

En gripande föreställning om en av våra mest lästa arbetarförfattare. Med tvära kast mellan svärta och humor gestaltar Lisbeth Johansson Moa Martinsons liv till ackompanjemang av Carita Jonssons nyskrivna musik.

Här får vi följa Moa Martinsons liv som oäkta född torparunge till erkänd författare. Vi får förundras över hennes mod och rättframhet, skratta åt hennes slagfärdigheter,höra om det stormiga äktenskapet med Harry Martinson samt få en inblick i hur hon lyckadesdebutera som författare vid 43 års ålder.

Göteborgs stads kulturnämnd har beviljat stöd till projektet.

 

Plats Teatercaféet
Längd Ca 70 minuter
Pris 160 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen Lisbeth Johansson & Carita Jonsson
Manus & regi Maria Hörnelius
Scenografi, kostym Ina Nyholm
Musik Carita Jonsson

Soppteater
4/10 Asiatisk nudelsoppa med grönsaker (laktos- och glutenfri)
Soppan serveras från kl 11.30.

Afternoon teater
4/10 Scones, kaffe/te och godbit
Fikat serveras från kl 14.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.