Tidigare föreställningar

Höstens program och biljettsläpp 2019

17 april 2019


Livetrailers, trailers, presentation och biljettsläpp för teaterhösten 2019!

Nyfiken på teaterhösten 2019 ?
Den 25 april kl 18 inviger vi teaterhösten med en presentation av höstens program.
Strax därefter kl 19  släpps samtliga biljetter till höstens alla föreställningar.

Följande föreställningar presenteras/ges smakprov av: Människor och människor, Den hemliga resan, Hur man lever!, Fredagsgästen, Out of space, Soppteater, Parkteater, Carl-Einar Häckner på turné och Man får väl ställa upp. 

Ta chansen att få en första titt på vad teaterhösten på Västmanlands Teater bjuder på! Passa även på att mingla i foajén tillsammans med teaterchef Niklas Hjulström och ensemble. Vi bjuder på tilltugg och exemplar av höstens programtidning.

Plats Stora scen
Tid Höstens program presenteras kl 18–18.45 med efterföljande biljettsläpp kl 19
Fri entré

På scen Konferencier Niklas Hjulström och delar ur höstens ensemble  

Människor och människor – Öppna repetitioner

16 april 2019

Foto: Adam af Ekenstam

Välkommen till öppna repetitioner av Människor och människor!

Vid två tillfällen i höst har du möjlighet att följa repetitionsarbetet av Människor och människor som har premiär 28 september 2019 på Stora scen. Under de öppna repetitionerna får du som publik möjlighet att se hur regissör och skådespelare arbetar in action.

Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Varmt välkommen!

Plats Stora scen
Längd 1 timme

Människor och människor 
En dag förändras livet för sjuksköterskan Jenny. En ung man förs in med bår på akuten i Västerås, och han är övertygad om att livet är slut. Jenny tar in honom i sitt hem och sin familj, beslutsam om att hjälpa honom tillbaka till livet.

Människor och människor är en berättelse om mod, smärta och drömmar. Om sambandet mellan fem personer med olika livsöden och om Västerås, staden som binder dem samman. Här ställs frågan om vad som gör en god människa och hur vi förblir goda i våra svåraste och mörkaste stunder.

 

 

Soppföreställningar våren 2019

23 januari 2019

Sorlet av småprat och skratt, sörplande soppljud och soppskedars klang mot porslinet fyller Teatercaféets hemtrevliga atmosvär. Onsdag efter onsdag hela våren tar förväntansfulla gäster plats vid borden. Gamla bekantskaper, nya bekantskaper, vänner och par. Alla kommer hit av samma anledning: teater + soppa = sant

Egna och gästande skådespelare spelar intima, underhållande, musikaliska eller dramatiska små pjäser – enbart en timme långa till väldoftande soppa, gott bröd och dricka. Repertoaren är högst varierande, men oj så populär. Biljetterna tar slut snabbt, så det gäller att boka sin plats så snart biljetterna är släppta.

Allmän information

Soppteater kl 12.00: Soppan serveras kl 11.30 och föreställningen pågår mellan 12.00-13.00

Soppteater kl. 15.00: Soppan serveras kl 14.30 och föreställningen pågår mellan 15.00-16.00

Välkommen till en innehållsrik utflykt i vardagen!

Vårens repertoar

30 jan 12.00 Kom igen Caritha!
Det blir inget kollektiv i Oregon, det blir inget liv som läkare utan gräns eller som musikalartist. Kom igen Caritha! är en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern.
På scen Carina Jingrot

6 feb 12.00 Det skvallrande hjärtat och andra berättelser av Edgar Allan Poe
Suggestiv skräckteater – vågar du? Vår rädsla för förändring, för det okända och för vårt eget innersta är temat för detta allkonstverk när Bananteatern och scenkonstkollektivet Terra Nullius tar sig an den klassiska senromantikens skräckmästare och stilbildare – Edgar Allan Poe.
På scen Björn Dahlman och Stefan Sandberg.

13 feb 12.00 Flyga högt
Vera, 80 år, sätter den fria viljan på sin spets när hon tar flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast. Dottern Veronica tvingas hantera de praktiska konsekvenserna samtidigt som hon måste förhålla sig till den anhörigskuld som läggs på henne.
På scen Åsa Eek Engquist

20 feb 12.00 Den starkare av August Strindberg
På julaftons kväll möts två kvinnor – de är väninnor, kollegor och rivaler. I en kamp om kärlek, arbete och frihet är en av dem den starkare, men vem? Tre clowner spelar på fullaste allvar Strindbergs drama. En alldeles unik clownföreställning för vuxna om livsval och dess konsekvenser.
På scen Karin Bergstrand Camilla Persson

6 mars 12.00 Selmas samlade vrede
I denna starka musikmonolog får vi möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan som är beredd att göra avkall på precis allt för att få skriva. Här finns kamp, passion och öppenhjärtiga självinsikter. Text och musik växlar mellan när och fjärran när både nyskrivet och annat vävs samman till en spännande kreation med Selma i centrum!
På scen Görel Crona

13 mars 12.00 och 15.00 Föregångerskan
Hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten är här – en rättighet vi ofta tar för given idag. Med avstamp i professor Christina Florins forskning om fysikern och läraren Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas historien om nu och då och det som händer där emellan.
På scen Catherine Westling

20 mars 12.00 och 15.00 Ja tack!
Musikteatern Ja tack! utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello som klangbotten lyfts hennes ömsinta röster fram i vardagens tristess.
På scen Sanna Källman och Fia Adler Sandblad

27 mars 12.00 och 15.00 Änglaknäpp
Smeden och fiolspelmannen Bjurbäcken älskar sin fiol och musicerandet lika mycket som sin hustru Anna-Greta. Men allt ändras när väckelserörelsen kommer till bruket. Predikant Axel Herman kommer med jublande lovsång. Bjurbäcken blir en bricka i spelet mellan himmel och helvete när fiolen stämplas som nyckeln till allt som är av ondo!
På scen Lars Hjertner

3 april 12.00 och 15.00 En kort resa tur och retur 
Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är vår reseguide. Hon eskorterar oss med skön poesi och roliga texter, medan pianisten och kompositören Elise Einarsdotter genom musiken hintar om vårt mål. Väl framme ligger sånger på lut.
På scen Marika Lagercrantz och Elise Einarsdotter

10 April 12.00 och 15.00 Game of Poems – the songs of Westeros
Med dikter och texter av Västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats.
På scen Niklas Hjulström och Andreas Kullberg

Florrie – Öppen repetition

06 december 2018

Florrie – Öppen repetition

6/3 och 13/3 kl 18.00

Kom på öppen repetition 6/3 och 13/3 kl 18! 
Två onsdagar i rad har vi öppna repetitioner av Florrie. Det är fri entré och ingen föranmälan eller biljett krävs. Välkommen!

Plats Lilla scen

Om pjäsen:

I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia.

Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen, Fia Forslund, Clara Strauch
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
Inspirerad av Yvonne Grönings bok Älskad

En världsomsegling under havet – Öppen repetition

05 december 2018

En världsomsegling under havet – öppen repetition

20/2 och 27/2 kl 18

Två onsdagar i rad har vi öppna repetitioner av En världsomsegling under havet. Det är fri entré och ingen föranmälan eller biljett krävs. Välkommen!

Plats Stora scen

Om pjäsen:

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Carin i samtal

04 december 2018

Samma Carin – fyra nya gäster i nyfikna samtal. Carin Hjulström bjuder under våren in till fyra fredagar där samtal och musikaliska upplevelser från Andreas Kullberg och Anders Larsson står i fokus.

25 januari
Med program som ”Existens”, ”Döden, döden, döden” och ”Meningen med livet” har Anna Lindman, journalist och programledare, tagit sig an frågor vi många gånger backar för att prata om.
Läs mer

22 februari
Fantastiska framgångar och hårda slag. Förbundskapten med OS-guld, framgångsrika klubbuppdrag men också hårda slag och svek när VIK gick i konkurs tidigt 2000-tal. Möt Curre Lundmark!
Läs mer

29 mars
Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”. Mari Jungstedt gick från nyhetsankare till kriminalromansförfattare och hennes specialitet är ö-baserade brott. Räkna med spänning i rummet när Carin möter Mari Jungstedt.
Läs mer

26 april
Tidigare samtalsledaren för Dan i samtal tar nu plats på andra sidan i ett nyfiket samtal om vårt språk. Möt Dan Linder!
Läs mer 

Västerås Improvisationsteater våren 2019

27 november 2018

Västerås Improvisationsteater tar sin första idé och kastar sig ut i vilt improviserade scener. Allt sker i stunden och allt kan hända.

Teatersport

Två lag tävlar i improviserade scener.
En kamp på liv och död där publiken ger förutsättningar och även röstar fram det vinnande laget. Varning för skrattkramp.
18 januari kl 20, Lilla scen
12 april kl 20, Stora scen

Improviserad Shakespeare

1600-talets England sätter ramarna för scenerna. Sällan har trikåer och pluderhosor varit så roliga.
8 februari kl 20, Lilla scen

Improviserad schlagerfestival

En helgalen kväll med hemmagjorda hits. Publiken hittar på titlarna och ensemblen ger allt. Publiken röstar fram vinnaren som framför bidraget på nytt.
15 mars kl 20, Stora scen

Föregångerskan

21 november 2018

Hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten är här!

En monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för kvinnlig rösträtt, en rättighet vi ofta tar för given idag. Men hur var det då – för hundra år sedan – mitt i den brinnande kampen? Vad hände sen? Med avstamp i professor Christina Florins forskning om fysikern och läraren Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas historien om nu och då och det som händer där emellan.

På scen Catherine Westling
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Pumpasoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Musik i samtal

21 november 2018

Foto: Håkan Larsson

Under fyra år har Dan Linder och nu Carin Hjulström samtalat med gäster med mer eller mindre stark anknytning till Västmanland. Varje gång har det framförts musik som antingen har valts av eller haft anknytning till gästen. De allra flesta gånger är det konstellationen Andreas Kullberg och Anders Larsson som utmanat publiken med sina halsbrytande tolkningar.

Nu gör vi en Top Hits-kväll där Andreas och Anders med gäster framför de allra mest spännande, rörande och roliga bidragen. Denna kväll utgör också en grand finale för vår musikaliske trotjänare Anders Larsson, som går i pension efter nästan 40 år som musiker på teatern.

På scen Andreas Kullberg, Anders Larsson
Plats Stora scen
Längd 1 timme och 30 min inkl paus
Producent Pernilla Willman

Pris 200kr

Muodonmuutos/Förvandlingen

21 november 2018

Foto: Yoshi Omori

Spelas på finska 29/1 och på svenska 30/1

Franz Kafkan Muodonmuutoksessa elämä suistuu raiteiltaan, kun perheen ainoa poika ja elättäjä Gregor eräänä aamuna muuttuu jättiläismäiseksi syöpäläiseksi. Vanhemmat ja Gregorin sisar joutuvat ottamaan vastuun niin työnteosta, kodista kuin veloistakin samalla kun perheen ainoa poika kiipeilee seinillä entisessä huoneessaan, johon hänet on suljettu. Kuinka paljon voivat lähimmäisemme muuttua kunnes emme enää tunnista tai rakasta heitä? Miten mittaamme ihmisen arvon? Mitä on olla onnistunut ihminen?

I Franz Kafkas Förvandlingen förvandlas en morgon familjens enda son och försörjare till en jättelik insekt. Föräldrarna och systern får ta sig an både arbete och hushåll medan det som en gång var deras son och bror klättrar på väggarna i ett nu förseglat pojkrum. Hur mycket kan ens nära förändras, innan vi slutar att känna igen och älska dem? Hur mäter vi en människas värde? Vad är en lyckad människa?

På scen Patrick Henriksen, Misa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon Häger, Carl Knif

Plats Stora scen
Längd 90 minuter
Arrangör Västmanlands Finska Riksteaterförening, VÄSKY, i samarbete med Västmanlands Teater

Pris 200kr*
*Ungdom(under 26 år)/student 100 kr, scenpass 150 kr

En världsomsegling under havet – skolföreställning

21 november 2018

Premiär 9 mars 2019

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Plats Stora scen
Längd 
ca 2 timmar inkl paus
Pris 60kr/elev och kostnadsfritt för lärare och pedagoger

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio De Souza,
Teaterlinjen, Västerås Kulturskola
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Regi Hugo Hansén
Bearbetning Carolina Frände
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson
Foto Markus Gårder

Kulturgaranti
Västerås stad erbjuder ett begränsat antal platser av En världsomsegling under havet inom Kulturgarantin. Du som lärare tillhörande Västerås stad kan kostnadsfritt boka in dig och din klass via Kulturbokningens hemsida här.

Lärarmaterial 
Till En världsomsegling under havet tar vi fram en lärarhandledning. Vår förhoppning är att den ska fungera som stöd och samtalsunderlag för dig som lärare i arbetet tillsammans med din klass. Ladda ner lärarmaterialet här.

Speldatum
Fre 15 mars kl 10.30 – Fullsatt
Tor 21 mars kl 10.30 – Fullsatt
Fre 22 mars kl 10.30 –  Fullsatt
Tis 26 mars kl 10.30 – Fullsatt
Fre 29 mars kl 10.30 – Fullsatt
Fre 5 april kl 10.30 – Fullsatt
Tis 9 april kl 10.30 – Fullsatt
Fre 12 april kl 10.30 – Fullsatt
Ons 8 maj kl 10.30 – Fullsatt
Tors 9 maj kl 10.30 – Fullsatt

Har du frågor eller vill boka föreställningen?
Kontakta oss på: skola@vastmanlandsteater.se, tel 021–4704125

Don Quijote دون كيخوتة

21 november 2018

Illustration: Diala Brisly

Don Quijote  دون كيخوتة

Av Miguel de Cervantes تأليف: ميغيل دي ثيربانتس

 

En älskad klassiker nu som familjeföreställning.
رواية كلاسيكية محببة تُقدم كعرض مسرحي للعائلة.

Orättvisan i världen gör Don Quijote galen. Han lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta. Rustad med ett omutligt rättvisepatos slåss han mot skuggor och sina egna fantasier längs vägarna. Betjänten Sancho är bara fokuserad på belöningen; att få äga en stor ö där han ska bli kung. Den hederlige riddaren och den girige egoisten ger sig ut på ett äventyr i jakt efter ära, rikedom och kärlek. En rolig och dråplig familjeföreställning för arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år. Spelas på arabiska och textas till svenska.

الظلم السائد في العالم يجعل من دون كيخوتة شخصاً يفقد عقله. فيغادر منزله للقتال من أجل الضعفاء وانصاف المظلومين.

على طول الطريق الذي يسلكه كان يحارب الظلال والتخيلات مسلحاً بالبطولة وبروح العدالة الحقة. كان جلَّ إهتمام مرافقه سانشو منصباً على حصوله على مكافأته وهي امتلاك جزيرة كبيرة ليصبح ملكاً عليها. حيث ينطلق الفارس النبيل دون كيخوتة وحامل سلاحه سانشو بَنثا، في مغامرتهما بحثاً عن المجد والثروة والحب. عرض مسرحي للعائلة ممتع وكوميدي موجّه الى الأطفال الناطقين بالعربية من عمر ست سنوات، والأطفال الناطقين باللغة السويدية من عمر العشر سنوات. يُقدم باللغة العربية مع ترجمة مرافقة إلى اللغة السويدية.

”Don Quijote” av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet.

رواية دون كيخوتة، من تأليف: ميغيل دي ثيربانتس. هي رائعة من روائع الأدب الكلاسيكي، الأكثر شغفاً وقراءة في العالم. إنها قصة الفارس الحزين الطلعة وحامل سلاحه المخلص سانشو بنثا. هذه الرواية التي أسَرَتْ بسحرها القرّاء حول العالم منذ القرن السادس عشر

 

Föreställningen riktar sig till barn och familjer och spelas på arabiska och textas till svenska.

هذا العرض موجه للأطفال والعائلات، ويقدم باللغة العربية مع ترجمة مرافقة إلى اللغة السويدية.

För arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år.

موجه الى الأطفال الناطقين بالعربية من عمر الست سنوات، وكذلك الأطفال الناطقين بالسويدية من عمر العشر سنوات.

Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern. المسرح الوطني مع المسرح العربي
Plats Lilla scen
Längd 50 min. مدة العرض خمسون دقيقة
Pris 20kr

På scen Ibraheem Manaem, Yazan Alqaq,Helen Al-Janabi
Manus och dramatisering Wael Kadour
Regi Isa Aouifia/Helen Al-Janabi
Scenografi och kostymdesign Wessam Darweash
Ljusdesign Maher Harbesh

En världsomsegling under havet

21 november 2018

Premiär 9 mars 2019

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Plats Stora scen
Längd 
ca 2 timmar inkl paus

Pris 250kr*
*Barn (7-17 år) 100 kr, Ungdom (under 26 år)/student 125 kr, pensionär 200 kr, scenpass 200 kr, Grupp (vid bokning av minst 10 biljetter) 225 kr

Erbjudande! 
Gå 4 betala för 2*
*Gäller begränsat antal platser och ej premiär.

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio Benvindo De Souza Jr,
Teaterlinjen, Västerås Kulturskola
Regi Hugo Hansén
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Förlag Colombine Förlag

En världsomsegling under havet – Generalrepetition

21 november 2018


Foto lanseringsbild Markus Gårder

Välkommen på generalrepetition av En världsomsegling under havet – 8 mars kl 18

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

Plats Stora scen
Längd ca 2 timmar inkl paus

Pris 100kr

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio De Souza,
Teaterlinjen Västerås Kulturskola
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Regi Hugo Hansén
Bearbetning Carolina Frände
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson

Florrie – Generalrepetition

21 november 2018


Foto lanseringsbild Adam af Ekenstam

Välkommen på generalrepetition av Florrie!

I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia.

Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen,  Fia Forslund, Clara Strauch
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
På scen Cicilia Sedvall, Måns Clausen m.fl.
Regi Niklas Hjulström
Manus Kjell Sundstedt
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist
Inspirerad av Yvonne Grönings bok Älskad

Plats Lilla scen
Längd Cirka 1 timme
Pris 100kr

Kom igen, Caritha!

21 november 2018

Kom igen, Caritha!

Det blir inget kollektiv i Oregon, det blir inget liv som läkare utan gräns eller som musikalartist. Kom igen, Caritha! är en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern. Vem blev jag? Vem vill jag vara nu? Evigheten är över, tiden är utmätt – nu gäller det! Musik går som en röd tråd genom showen som är fylld med drastisk humor, sorg, vemod och hoppfullhet.

På scen Carina Jingrot
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Jordärtskockssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Carin i samtal med Dan Linder

21 november 2018

Copywriter, föreläsare, språkvetare, radioröst och välkänd Västeråsare som äger Sveriges största privata samling av skrivmaskiner. Använder han dem? Och varifrån kommer detta stora intresse för språk. Tidigare samtalsledaren för Dan i samtal tar nu plats på andra sidan i ett nyfiket samtal om vårt språk.

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 200 kr
På scen Dan Linder, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

Carin i samtal med Anna Lindman

21 november 2018

Med program som ”Existens”, ”Döden, döden, döden” och ”Meningen med livet” har Anna Lindman, journalist och programledare, tagit sig an frågor vi många gånger backar för att prata om. Vilka insikter tar hon med sig från samtalen i programmen, vad borde vi prata mer om och vilka av de stora frågorna vill hon fokusera på härnäst? Det är vi nyfikna på!

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30minuter inkl. paus
Pris 200kr
På scen Anna Lindman, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

En kort resa tur och retur

21 november 2018

Musik och poesi som vi älskar. En fantasieggande och rolig föreställning genom skiftande musikaliska och poetiska landskap. Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är vår reseguide. Hon eskorterar oss med skön poesi och roliga texter, medan pianisten och kompositören Elise Einarsdotter genom musiken hintar om vårt mål. Väl framme ligger sånger på lut.

På scen Marika Lagercrantz och Elise Einarsdotter
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Jordärtskockssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Flyga högt

21 november 2018

Hur långt sträcker sig den fria viljan? Så långt att en människa får besluta om sitt eget slut? Vera, 80 år, sätter det på sin spets när hon tar flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast. Dottern Veronica tvingas hantera de praktiska konsekvenserna samtidigt som hon måste förhålla sig till den anhörigskuld som läggs på henne. Själavårdaren Bella levererar klyschor hon inte längre tror på. Kan hennes roll som lyssnare ändå erbjuda Veronica tröst?

På scen Åsa Eek Engquist
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Potatis- och purjolökssoppa
Soppan serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Game of poems – songs of Westeros

21 november 2018

Med dikter och texter av Västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats.

På scen Niklas Hjulström och Andreas Kullberg

Plats Teatercaféet
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Svampsoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Carin i samtal med Mari Jungstedt

21 november 2018

Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”. Mari Jungstedt gick från nyhetsankare till kriminalromansförfattare och hennes specialitet är ö-baserade brott – 12 böcker med Gotland som bas, två med Gran Canaria. Varför är ön som plats den perfekta utgångspunkten? Räkna med spänning i rummet när Carin möter Mari Jungstedt.

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 200 kr
På scen Mari Jungstedt, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

Ja tack!

21 november 2018

Sonja Åkesson är poeten som gav den tigande vardagen en röst. Genom sina texter kramar hon fram mening och innehåll ur en skamfilad verklighet och gestaltar den utsatta människan med humor och värme. Musikteatern Ja tack! utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello som klangbotten lyfts hennes ömsinta röster fram i vardagens tristess.

På scen Sanna Källman och Fia Adler Sandblad
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Löksoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Carin i samtal med Curre Lundmark

21 november 2018

Fantastiska framgångar och hårda slag. Förbundskapten med OS-guld, framgångsrika klubbuppdrag men också hårda slag och svek när VIK gick i konkurs tidigt 2000-tal. Möt Curre Lundmark – Västeråsprofilen vars hjärta bankar för hockey och för Västerås.

Plats Lilla scen
Längd 1 timme och 30 minuter inkl paus
Pris 200 kr
På scen Curre Lundmark, Carin Hjulström
Musiker Andreas Kullberg, Anders Larsson
Producent Pernilla Willman

Den starkare av August Strindberg

21 november 2018

Karriären eller hemmet? Tala ut eller tiga ihjäl? Stanna eller gå? På julaftons kväll möts två kvinnor – de är väninnor, kollegor och rivaler. I en kamp om kärlek, arbete och frihet är en av dem den starkare, men vem? Tre clowner spelar på fullaste allvar Strindbergs drama. När något går fel eller då det händer något oväntat i publiken, lämnar de dramat och ger sig hän åt det som händer just nu, för att sedan återgå till Strindberg. En alldeles unik clownföreställning för vuxna om livsval och dess konsekvenser.

På scen Karin Bergstrand Camilla Persson
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Morotssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Det skvallrande hjärtat och andra berättelser av Edgar Allan Poe

21 november 2018

Suggestiv skräckteater – hur låter det? Vågar du? Vår rädsla för förändring, för det okända och för vårt eget innersta är temat för detta allkonstverk när Bananteatern och scenkonstkollektivet Terra Nullius tar sig an den klassiska senromantikens skräckmästare och stilbildare – Edgar Allan Poe. Ett axplock av hans allra bästa historier tillsammans med videoprojektioner och suggestiva ljudlandskap hjälper oss att tränga in i de inre landskap som hör själens skuggsida till.

På scen Björn Dahlman och Stefan Sandberg.
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Svampsoppa
Soppan serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Selmas samlade vrede

21 november 2018

En annan sida av sagotanten Selma Lagerlöf bjuds det på under denna starka monolog. Vi får möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan som är beredd att göra avkall på precis allt för att få skriva. Här finns kamp, passion och öppenhjärtiga självinsikter som vävs samman till en spännande kreation med Selma i centrum!

På scen Görel Crona
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Blomkålssoppa
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Änglaknäpp

21 november 2018

Smeden och fiolspelmannen Bjurbäcken älskar sin fiol och musicerandet lika mycket som sin hustru Anna-Greta. Men allt ändras när väckelserörelsen kommer till bruket. Predikant Axel Herman kommer med jublande lovsång. Bjurbäcken blir en bricka i spelet mellan himmel och helvete när fiolen stämplas som nyckeln till allt som är av ondo!

På scen Lars Hjertner
Plats Teatercafeét
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

Soppa Spenatsoppa med ägg
Soppa serveras från kl 11.30, föreställning kl 12.00

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

Jag ville dansa med lyckan

24 oktober 2018


Spelas som soppteater 21 november (Ersätter ”Nu när vi ändå är här”)

Anna Bromee ger en svindlande föreställning med Édith Piafs egna ord, tillsammans med sångerna om kärlek, sorg, lycka, tvivel och förtröstan. Vi får höra Piaf-sångerna på svenska i nya översättningar och versioner från albumet ”Jag ville dansa med lyckan” från 2015. Här klingar älskade klassiker som ”Non, je ne regrette rien”, ”Milord” och ”La vie en rose” – och helt unika Piaf-sånger som aldrig tidigare sjungits på svenska. Tre av låtarna har Anna personligen fått av kompositören Jean-Pierre Moulin som skrev sångerna tillsammans med Piaf i hennes hem i Paris under 1950-talet.

Plats Teatercaféet
Längd 1 timme
Pris 200 kr inkl förtäring*
*Max 4 biljetter per person och föreställning.

På scen
 Anna Bromee

Soppa
Svampsoppa (laktos- och glutenfri), inkl bröd och kaffe/te.
Soppan serveras från kl 11.30.

För ev allergier eller specialkost, mejla till teatercafeet@vastmanlandsteater.se senast en vecka innan föreställning.

 

Nästan människa  – en slags föreställning om livet, planeten och lite annat 

22 augusti 2018

Nästan människa  

– en slags föreställning om livet, planeten och lite annat 

 av och med Anders Lerner 

 Nästan människa är en föreställning om människan, planeten och livet. Om schimpanser, bonobos, brushanar och daggmaskar, oss själva och alla andra. Vad människan är… livet och konsten.  ”Nästan människa” är vad ordet schimpans betyder på ursprungsspråket.  Andra språk har liknande uttryck som också betyder – nästan människa. Vi lever i en tunn sfär runt vår planet. Här finns allt liv som vi känner till.  Människan kan bara leva i en liten del av den utan konstgjorda hjälpmedel.  Vi var några få från början. Sen blev vi fler. En miljard för hundrasextio år sedan. Två miljarder för etthundra år sedan. Nu är vi snart åtta. Och här finns du och jag. Föreställningen handlar om det.  Om hur konstiga vi är och enkla. Varför vi har så svårt att förstå och och andra konstigheter. Som att vara två meter lång när man är femton år och att känna sig som en alien och vilja ringa hem. 

Anders Lerner har bl.a. varit teaterchef i Västerås och Malmö , kultur- och idrottsdirektör i Västerås,  dramaturg och regissör, skådespelare och estradör. Han har gjort flera egna föreställningar tidigare, bland annat ”Moliére  – ett liv” som spelades som soppteater i Västmanland 2001.  

 

Plats  Teatercaféet
Längd ca 1 timme
Biljettpris: 200 kr *
 *Ungdom (under 26 år)/student 100 kr

Foto: Staffan Löwstedt